Met een startbijeenkomst in Leeuwarden eerder deze week werd de actualisatie van de Natura 2000-beheerplannen Waddenzee en Noordzeekustzone afgetrapt. In deze beheerplannen staan maatregelen om de natuur in deze gebieden te behouden, beschermen en verbeteren. Namens de Nederlandse Vissersbond waren Durk van Tuinen en Amerik Schuitemaker aanwezig, samen met visserijadviseur Bert Keus.
Uitwerking beheerplannen
Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor het opstellen en actualiseren van de Natura 2000-beheerplannen en doet dit namens het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W). Verder zijn onder andere het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, het ministerie van Defensie en de provincies nauw betrokken. Ook worden andere belanghebbenden betrokken bij de actualisatie. Vorig jaar zijn de huidige beheerplannen geëvalueerd. Op basis van deze evaluaties worden de komende twee jaar gebruikt om de N2000-doelstellingen in de beheerplannen verder uit te werken en daaraan maatregelen te koppelen. In 2028 moeten de beheerplannen klaar zijn.
Meer maatregelen nodig
Uit de evaluatie van de huidige beheerplannen bleek dat de Waddenzee en Noordzeekustzone er nog niet goed voor stonden. Vooral de doelstellingen voor de onderwaternatuur en vogels lopen niet op schema. Verstoring door menselijke activiteiten werd als belangrijke oorzaak genoemd en ook zouden autonome ontwikkelingen (bijvoorbeeld zeespiegelstijging, opwarming van het water en de vogelgriep) een grote rol kunnen spelen. Rijkswaterstaat was in ieder geval duidelijk over de nieuwe beheerplannen: Er zijn meer maatregelen nodig om de doelstellingen te halen en dat zal gevolgen hebben voor de gebruikers van de gebieden.
Stakeholders betrekken
Tijdens de startbijeenkomst presenteerde Rijkswaterstaat de aanpak voor het opstellen van de beheerplannen aan belanghebbenden. Stakeholders, en met name de visserij, gaven daar aan dat zij vroegtijdig betrokken willen worden bij het opstellen van de beheerplannen, zeker nu er meer maatregelen in de beheerplannen zullen komen. “Al in de beginfase is het belangrijk dat we als sector meedenken in en kritisch zijn op de uitwerking van de beheerplannen. Vooral de maatregelen en gebruikersvoorwaarden moeten hout snijden en kloppen met de praktijk. Draagvlak bij de gebruikers van de gebieden is essentieel voor goede beheerplannen”, geeft Amerik Schuitemaker aan. “De komende jaren is er voor stakeholders op een aantal momenten in het actualisatietraject de mogelijkheid voor inbreng en zienswijze. Van deze momenten zullen we als visserijsector gebruik maken”.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Durk van Tuinen of Amerik Schuitemaker.