Schar is commercieel gezien een ondergewaardeerde vissoort. Momenteel wordt schar niet of nauwelijks naar waarde gebruikt, maar bijvoorbeeld als vulmiddel voor scholfilet of het wordt doorgedraaid. Daarentegen waarderen visliefhebbers schar zowel gebakken als gerookt of gestoomd (= warm gerookt) in hoge mate.
Schar in de winter
In de winter is schar kwalitatief het best en dan ook goed te vangen. Schar is mede-afkomstig van duurzame vormen van visserij als staand want en/of twinrig. Vissers mijden de vangst van schar, omdat het werk (plukken en strippen bij staand want, strippen bij de bordenvisserij) niet opweegt tegen de geringe opbrengst. Bij zowel de verwerking, rokerijen, de handel als de consument is er een groeiende behoefte aan een alternatief voor paling. Gerookte of gestoomde schar(filet) zou een prima alternatief voor palingfilet kunnen zijn.
Doel van Schar project
Het doel van het project Schar in het schap is onderzoek te doen naar de afzetmogelijkheden en kostprijs van schar en in het bijzonder van hele, gerookte schar. Schar is een ongequoteerde vissoort. Optimaal gebruik van schar sluit goed aan bij een beter gebruik van natuurlijke hulpbronnen en geeft een betere verwaarding binnen de keten.
Roken van schar
Gedurende de eerste fase van het project is er door de projectgroep onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden om schar te roken en op grote schaal te vermarkten. Diverse monsters zijn door verschillende rokerijen geleverd. De monsters zijn voorgelegd aan de projectgroep, visdetailhandel en een onafhankelijk panel. De voorkeur ging unaniem uit naar de warm gerookte schar. Warm roken wordt ook wel stomen genoemd.
Promotie van schar
Om schar op grote schaal gerookt in de markt te zetten dient de vissoort te worden gepromoot en dient het product over te worden genomen door visdetailhandel, groothandel en supermarkten. In samenwerking met enkele visverwerkende bedrijven wordt onderzoek gedaan om diepgevroren scharfilets op de markt te zetten. De focus binnen dit initiatief ligt op het aanbieden van een concept aan partijen die daadwerkelijk een afzet verhogend karakter zullen hebben voor de scharvangsten van de staand want visserij.
Sammeltechniek
Het tweede initiatief is het onderzoek naar het gegroepeerd aanbieden en verkopen van schar gevangen met staand want. In Denemarken worden goede resultaten door de kleinschalige visserij behaald me deze zogenaamde “sammeltechniek”. Wellicht biedt deze techniek ook kansen voor de Nederlandse kleinschalige visserij.
Looptijd project
Het project loopt van 1 september 2010 t/m 31 maart 2013.
Partners
Voor het project Schar in het schap wordt samengewerkt met diverse partners:
Projectpartners
- Ursa Major Services BV
- Visserij- en Exploitatie Maatschappij Noordwijk BV
- J. v.d. Plas & Zn BV, Katwijk
- Vishandel Gebr. Roeleveld, Scheveningen
- Vereniging Kust en Zee, Leiden
Samenwerkingspartners
- Stichting De Noordzee, Utrecht
- LEI WUR, Den Haag
Financiering
Dit project wordt financieel mede mogelijk gemaakt door het Europees Visserij Fonds (EVF) en het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie ter investering in duurzame visserij.