De Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES) komt elk jaar met vangstadviezen voor diverse vissoorten. Deze adviezen zijn een belangrijke basis voor de vangstquota die de Europese Raad van Visserijministers elk jaar vastleggen. Vorig jaar werd er een bijzonder laag vangstadvies gegeven voor tong, omdat er problemen waren met het model dat gebruikt werd voor bestandsschatting. Het model is inmiddels aangepast en dat is goed nieuws voor de tong visserij.
ICES advies
ICES maakt elk jaar een schatting naar de huidige staat van de visserijdruk en de visbestanden. Op basis van gegevens van voorgaande jaren en rekenmodellen worden er adviezen gegeven voor vangstlimieten, zodat het Gemeenschappelijke Visserijbeleid kan worden bereikt. Hierin wordt getracht de maximale duurzame oogst (MSY) te realiseren. Dat zorgt ervoor dat de hoogst mogelijke opbrengst op de lange termijn kan worden geoogst en het visbestand gezond blijft.
ICES heeft voor meer dan zestien visbestanden in de Noordzee adviezen uitgebracht. Op 28 juni werden deze door onderzoekers van Wageningen Marine Research gepresenteerd aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Belangrijke visbestanden staan er goed voor
De vissoorten die belangrijk zijn voor de Nederlandse visserij staan er goed voor volgens de adviezen. Toch zijn er ook soorten waarvoor het vangstadvies omlaag gaat, zoals kabeljauw, tongscharen haring.
Tong
Vorig jaar gaf het rekenmodel grote onzekerheid in de resultaten. Daarom werd er voor de zekerheid naar beneden toe gecorrigeerd. Afgelopen jaar is het model herzien en zijn zowel de gegevens als de berekeningsmethode aangepast. Volgens de nieuwe schatting is het volwassen tongbestand toegenomen door sterke aanwas tussen 2018 en 2021. Sinds 2020 blijft het bestand boven het veilige voorzorgsniveau. De nieuwe berekeningen zijn goed nieuws voor de visserij gericht op tong, want ten opzichte van vorig jaar verdrievoudigt het vangstadvies naar 10.196 ton in 2025.
Jacob Snoek van de Nederlandse Vissersbond is blij met de verhoging, maar hoopt dat wat er met de adviezen van 2024 gebeurd is niet nog eens kan gebeuren.
“Het is zuur dat we voor 2024 te maken hebben met een onnodig hoge korting. Dit heeft onnodig veel schade en kosten met zich meegebracht en komt voor rekening voor de vissers. Ik heb zelf weinig vertrouwen in een tussentijdse verhoging, maar goed dat LNV en de Europose commissie die stap wel proberen richting het VK. We zullen in de gesprekken met medewerkers van het ministerie van LVVN (voorheen LNV) overleggen hoe we dit soort dwalingen in de toekomst kunnen voorkomen. Uiteraard zijn we blij met de grote verhoging voor 2025. Het contingent zal dan met factor 2,83 toenemen, dus heb je nu 25 ton contingent, heb je voor 2025 een contingent hebben van krap 71t. Daarmee is het contingent iets hoger (+7%) dan dat voor 2023.”
Kabeljauw
Het kabeljauwbestand in de Noordzee en ten westen van Schotland bestaat eigenlijk uit drie verschillende deelbestanden. Deze verschillende bestanden vermengen zich en worden ook in sommige visserijen samen gevangen. Daarom geeft ICES een gezamenlijk advies voor de drie deelbestanden, die samen het Northern Shelf kabeljauwbestand worden genoemd. Hoewel het met twee deelbestanden er goed voor staat, verkeert het zuidelijke deelbestand in kritieke toestand. Het populatieniveau is onder het limietniveau dat voortplanting bedreigd. Daarom is het gecombineerde advies lager dan voorgaande jaren. Het vangstadvies in 2025 is 19.321 ton.
Het laatste woord zal hier nog niet over gezegd zijn, want velen vinden het herstel van het Zuidelijke bestand een onrealistisch doel.
Zeeduivel
Goed nieuws voor de zeeduivel. Na vele kortingen was er ook voor zeeduivel een benchmarkt en neemt het vangstadvies met 211% toe voor 2025.
Haring
Het haringbestand is gezond en bevindt zich al meer dan tien jaar boven het streefniveau van MSY. ICES adviseert voor 2025 een haringvangst van 412.383 ton, een stuk lager dan het advies van vorig jaar. Deze afname heeft vooral te maken met de lage aanwas van jonge haring in 2022 en 2023. De aanwas is lager uitgevallen dan vorig jaar gedacht werd.
Overzicht vangstadviezen 2025
In onderstaande tabel kunt u het ICES advies voor 2025 vinden voor dertien quota’s die belangrijk zijn voor de Nederlandse vissers.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Jacob Snoek