Deze week is de nieuwe gedoogbeschikking voor garnalenvisserij in de Nederlandse Natura-2000 gebieden afgegeven door het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur(LVVN). Het betreft een periode van gedogen van 1 januari 2025 tot maximaal 1 juli 2025, vanaf dat moment zou de nieuwe (langjarige) Wnb-vergunning moeten zijn afgegeven. De leden van de Nederlandse Vissersbond hebben de betreffende gedoogbeschikking en aanvullende relevante informatie per e-mail ontvangen.
Stikstofvraagstuk
De belangrijkste oorzaak waarom de Wnb-vergunning op zich laat wachten, is de invulling van het stikstofvraagstuk. Omdat er op dat vraagstuk flinke stappen voorwaarts gemaakt worden, is er zicht op legalisatie. Het ministerie van LVVN schrijft daarover het volgende in de gedoogbeschikking:
“In aansluiting op mijn eerdere afwegingen zoals benoemd in voorgenoemde gedoogbeschikkingen stel ik vast dat u, en meer algemeen de Nederlandse garnalensector, nog steeds zeer intensief werkt aan een verduurzaming van de bedrijfsvoering, meer specifiek de installatie van katalysatoren op de betrokken vaartuigen en, in sommige gevallen, de installatie van een schonere motor.”
Investering in stikstofreducerende maatregelen
Uit de gedoogbeschikking blijkt dat het ministerie van LVVN de aanpak van de sector om tot flinke reductie van de stikstofuitstoot te komen te waarderen. Een flink deel van de vloot heeft reeds een investering in de vorm van een SCR-katalysator of nieuwe motor gedaan en een deel van de vloot heeft daar op korte termijn plannen voor. In een gesprek tussen de staatssecretaris en de sector is door LVVN bevestigd dat er voor vissers na de investering ruimere visserijmogelijkheden optreden, dan wanneer men geen investering doet. Dat zal een invulling moeten krijgen in een groep van de meerderheid die (na investering) kan vissen zoals men altijd deed (binnen de ecologische uren per gebied), een groep die niet investeert die terugvalt op de zogenaamde basisvergunning met visserijmogelijkheden in gebieden (uren per hexagoon) die stikstofruimte kennen en een groep van vissers die op korte termijn gebruik wenst te maken van de saneringsregeling. Voor die groep moet op papier nog een oplossing worden uitgewerkt waarbij men niet hoeft te investeren voor de korte periode in de aanstaande vergunning tot de tijd van saneren. Veel leden vragen om duidelijkheid op papier, maar dat zal pas komen wanneer de Wnb-vergunning daadwerkelijk is afgegeven en ook dan is er nog juridisch verweer mogelijk op die vergunning van belanghebbenden.
Subsidie voor de investering
Het ministerie van LVVN heeft ons toegezegd om te verkennen of de einddatum van de huidige afgegeven subsidiebeschikkingen voor de investering kan worden verlengd. Voor velen staat de einddatum vroeg in het voorjaar van 2025 en het is te kort dag om de investering te doen. Waarom heeft die groep nog niet geïnvesteerd? Dat kent meerdere redenen, maar voor velen ontbreekt de “zekerheid” in de vorm van een langjarige vergunning om de investering te doen. We moeten het in wezen doen met toezeggingen vanuit LVVN en haar Staatssecretaris. Zeker geen ideale situatie maar op dit moment lijkt er niet meer haalbaar. LVVN heeft ons toegezegd om snel na de jaarwisseling kenbaar te maken wat er met de huidige aflopende subsidiebeschikkingen kan worden gedaan.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Durk van Tuinen.