De vangsten van kotters worden na een visreis aangeland in een haven. De meeste Nederlandse (vlag)kotters doen hiervoor een haven in Nederland aan, maar de vangst kan ook aangeland worden in de havens van bijvoorbeeld België, Frankrijk, Duitsland of Denemarken. De prijzen die de visserman voor de vis krijgt varieert per week en is afhankelijk van de visveiling, ook wel de visafslag genoemd.
Visveilingen
In Nederland zijn meerdere visafslagen te vinden. De visafslagen zijn in/op Urk, Yerseke, IJmuiden, Den Oever, Harlingen, Vlissingen, Stellendam, Lauwersoog, Breskens en Scheveningen. Elke visafslag heeft vaak een specialiteit. Zo gaan er op Urk en Vlissingen voornamelijk platvis over de klok, op Lauwersoog en Harlingen louter garnalen en in Yerseke mosselen.
Visafslag Urk
De visafslag op Urk is de grootste visveiling van Nederland en één van de belangrijkste visveilingen van Europa. Dat is bijzonder, omdat Visveiling Urk als één van de weinige visveilingen niet (meer) aan het water is gesitueerd. Dit komt door de inpoldering in de jaren 30.
Visveiling Urk is in 1904 opgericht voor de verhandeling van vis afkomstig uit de toenmalige Zuiderzee. Door de inpoldering verdween deze inkomstenbron en werd de visveiling omgeven door land (Noordoostpolder) en het IJsselmeer (zoet water). Met de nodige ambitie en transitieslagen heeft de visafslag zich staande weten te houden en wordt er nu vis vanuit havens in binnen- en buitenland aangevoerd. De positie van Visveiling Urk is tevens gewild omdat er veel verwerkingsbedrijven op Urk gevestigd zijn en daarmee veel kopers op de klok.
Visprijzen
De visveilingen in Nederland maken grotendeels gebruik van de veilsystemen van Efice of Pefa. Op deze websites dien je in te loggen om onder andere de aanvoer(verwachting), visprijzen en de actuele klok te kunnen zien.
IJsselmeerafslag
Daarnaast is er ook de IJsselmeervisafslag, gevestigd op Urk. Via de IJsselmeervisafslag worden zoetwater vissoorten verhandeld die door vissers voornamelijk in het IJsselmeer, Markermeer en IJmeer zijn gevangen, zoals paling, snoekbaars en brasem.