(Download ALGEMENE MAATSCHAPSVOORWAARDEN NEDERLANDSE VISSERSBOND pdf)
Artikel 1 Toepassing
De navolgende voorwaarden, hierna te noemen de AMV, zijn van toepassing op de maatschapsovereenkomsten als bedoeld in de artikelen 452 q en volgende van het Wetboek van Koophandel welke schriftelijk zijn aangegaan en deze voorwaarden van toepassing verklaren.
De begrippen zoals vermeld in de artikelen 436 en 437 van het wetboek van Koophandel, hebben de navolgende betekenis:
– Zeewerkgever: de opvarende welke de leiding voert als bedoeld in artikel 8;
– Schepeling: de opvarende;
– Dienstbetrekking: de maatschapsverhouding;
– Dienst te doen: de werkzaamheden te verrichten;
– Hem orders te geven: de besluiten neemt;
– Arbeidsovereenkomst: de maatschapsovereenkomst.
De AMV regelen de rechten en plichten tussen de contractante tezamen met de Maatschapsovereenkomst NEDERLANDSE VISSERSBOND.
Artikel 2 Eigenaar en Opvarenden
Contractant 1 is de eigenaar van een vissersvaartuig, hierna te noemen “de eigenaar”, en contractanten 2 zijn de opvarenden van dat vaartuig, waaronder ook de eigenaar van het vissersvaartuig indien deze opvarende is.
Artikel 3 Inbreng en risico
3.1 De eigenaar verbindt zich om het in de maatschapsovereenkomst genoemde vissersvaartuig, met inbegrip van alle door de Nederlandse overheid daarbij verleende vangstrechten en zeedagen, voor zijn rekening vaarklaar en geschikt tot onmiddellijke uitoefening van het visserijbedrijf aan de maatschap ter beschikking te stellen en dit vaartuig daartoe in werkwaardige staat te houden, zulks met inachtneming van het in artikel 4 en 5 gestelde. De contractanten begrijpen en verstaan dat het risico met betrekking tot het in de maatschap ingebrachte vissersvaartuig met toebehoren geheel wordt gedragen door de eigenaar.
3.2 De eigenaar is niet verplicht te voorzien in enige compensatie indien het vaartuig door onvoorziene omstandigheden niet vaarklaar en geschikt voor de visserij is.
3.3 Indien de eigenaar aan de contractanten een compensatie verstrekt, is de eigenaar gerechtigd bedoelde compensatie in mindering te brengen op het aandeel van de contractanten in het resultaat.
3.4 Indien de maatschap niet in staat is de ingebrachte vangstrechten volledig te benutten, worden deze ter vrije beschikking gesteld van de eigenaar. Indien de maatschap besluit vangstrechten bij te huren, komt deze huur ten laste van de maatschap. Indien de maatschap niet in staat is de gehuurde vangstrechten volledig te benutten, worden deze wanneer mogelijk verhuurd ten gunste van de maatschap.
3.5 De opvarenden brengen hun arbeid, kennis en vlijt in alsmede de door hen behaalde diploma’s.
Artikel 4 Onderhoud vaartuig
Contractanten komen overeen dat het onderhoud van het door de eigenaar ingebrachte vaartuig met toebehoren zal plaatsvinden ten laste van de eigenaar, met dien verstande evenwel dat de kleine dagelijkse reparaties aan vistuigen, netwerk, motor en schip etc., alsmede het kleine dagelijkse schilderwerk in onderling overleg tussen alle contractanten zoveel mogelijk door hen zelf zal worden verricht, zo nodig ook ’s zaterdags. De voor deze reparaties en voor dit schilderwerk benodigde materialen zullen steeds door of vanwege de eigenaar worden verstrekt.
Artikel 5 Vervanging vaartuig
Vervanging of het niet in exploitatie houden van het in de maatschap ingebrachte vissersvaartuig en/of toebehoren daarvan staat ter beoordeling van de eigenaar en komt ten zijne laste.
Artikel 6 Opstapper
6.1 Met toestemming van de overige contractanten is iedere opvarende gerechtigd zich tijdelijk te laten doen vervangen door een kwalitatief gelijkwaardige opstapper. Indien één der overige opvarenden niet akkoord is, dient hij dit schriftelijk aan de eigenaar mee te delen. Indien één der contractanten verhinderd is gedurende een bepaalde periode zijn arbeid, kennis en vlijt in te brengen en hij ook niet tijdig een opstapper heeft aangewezen welke door de overige contractanten is aanvaard, dan zijn de overige contractanten gerechtigd zelf één of meerdere opstappers aan te wijzen voor bedoelde periode.
6.2 De rechtspositie van de opstapper zal ten opzichte van de overige contractanten worden beheerst door de bepalingen van de onderhavige maatschapsovereenkomst, de toepasselijke AMV en de bepalingen van de aanvulling op de maatschapsovereenkomst.
6.3 Ondertekening van de aanvulling op de onderhavige maatschapsovereenkomst vindt plaats door de eigenaar namens de contractanten, met inbegrip van de te vervangen contractant alsmede door de opstapper.
6.4 De opstapper zal voor de periode van vervanging in rechtspositioneel opzicht geheel en in financieel opzicht geheel of ten dele in de plaats treden van diegene die hij vervangt, zulks ter regeling door de contractanten met inbegrip van de opstapper.
6.5 Indien de opstapper niet geheel in de financiële rechten en plichten treedt van diegene die hij vervangt, zullen de contractanten met inbegrip van de opstapper een tijdelijke verdelingsregeling vaststellen met betrekking tot de verdeling van het resultaat, met inbegrip van het tijdelijke deel hierin van de opstapper.
Artikel 7 Tijdelijke vennoot
7.1 Met toestemming van de meerderheid van de contracten, kunnen één of meerdere vissers worden aangewezen die tijdelijk zullen toetreden tot de maatschap voor zover nodig in verband met de visserijactiviteiten. De eigenaar tekent, namens de contractanten, de daartoe strekkende aanvulling op de maatschapsovereenkomst voor akkoord.
7.2 De rechtspositie van de tijdelijke contractant zal voor diens periode van toetreding ten opzichte van de overige contractanten worden beheerst door de bepalingen van de onderhavige maatschapsovereenkomst, de toepasselijke AMV en de bepalingen van de aanvulling op de maatschapsovereenkomst.
7.3 In de aanvulling op de maatschapsovereenkomst wordt bepaald op welk procentueel aandeel in het resultaat de tijdelijke contractant recht heeft gedurende de periode dat hij tot de maatschap toetreedt. Dit aandeel wordt naar rato in mindering gebracht op de aandelen van de overige contractanten. Het bepaalde in de onderhavige maatschapsovereenkomst ter zake van de verdeling van het resultaat, geldt voor het overige onverminderd in de verhouding tot de tijdelijke contractant.
Artikel 8 Leiding
8.1 De contractanten dragen de kapiteinswerkzaamheden van de maatschap op aan contractant 2a als bedoeld in artikel 452q van het Wetboek van Koophandel. Is de kapitein niet in staat zijn werkzaamheden te verrichten, dan wijst de eigenaar een plaatsvervangend kapitein aan. Indien de eigenaar daartoe niet in staat is, wordt die plaatsvervanger aangewezen door diegene die voor de vervanging de leiding had.
8.2 De contractanten bepalen gezamenlijk de plaatsen waar en de dagen en uren gedurende welke zal worden gevaren en gevist en de havens waar en de dagen, tijden en de wijze waarop de vangsten zullen worden verkocht, althans ter verkoop worden aangeboden, tenzij zij dit overlaten aan de kapitein.
Artikel 9 Sociaal Fonds voor de Maatschapsvisserij
9.1 De eigenaar is verplicht om alle meevarende contractanten welke zijn vermeld op de maatschapsovereenkomst, met ingang van de dag waarop de maatschapsovereenkomst in werking zal treden, voor zover dat nog niet mocht zijn geschiedt, aan te melden ter verzekering tegen arbeidsongeschiktheid bij het Sociaal Fonds voor de Maatschapsvisserij, hierna te noemen: het Fonds, en alle verplichtingen voortvloeiende uit de statuten en reglementen van het Fonds stipt te zullen (doen) nakomen.
9.2 De eigenaar is gerechtigd om de aan het Fonds verschuldigde verzekeringspremies af te houden van ieders aandeel in het resultaat en is verplicht deze ingehouden verzekeringspremies, na ontvangst van de betreffende factuur van het Fonds, per direct aan het Fonds af te dragen.
9.3 Indien de eigenaar van het Fonds ten behoeve van een verzekerde gelden ontvangt, is hij verplicht deze onmiddellijk aan de verzekerde af te dragen.
9.4 De eigenaar is verplicht om premierestituties welke hij van het Fonds ontvangt, onmiddellijk te crediteren aan de rechthebbende(n).
9.5 Contractanten 1 en 2 verplichten zich ingeval van enig geschil met het Fonds, geheel en onvoorwaardelijk te onderwerpen aan de beslissingen van de commissie van arbitrage als genoemd en bedoeld in de statuten van het Fonds.
Artikel 10 Opzegtermijn bij overeenkomst voor onbepaalde tijd
10.1 De maatschapsovereenkomst, aangegaan voor onbepaalde tijd, kan ieder der partijen gedurende de tijd dat de maat aan boord is van het vaartuig, door opzegging, met inachtneming van de daarvoor gestelde termijn doen beëindigen in iedere haven waar het vaartuig laadt of lost.
10.2 De voor onbepaalde tijd aangegane maatschapsovereenkomst kan door contractanten worden opgezegd met inachtneming van een termijn van 4 weken, behoudens onderlinge schriftelijke toestemming tot een kortere termijn en behoudens geval van dringende redenen als genoemd in de artikelen 436 en 437 van het Wetboek van Koophandel.
10.3 Indien één der contractanten de maatschapsovereenkomst opzegt, wordt de maatschap op dezelfde voorwaarden voortgezet door de resterende contractanten. De percentages worden herverdeeld of een nieuwe contractant wordt aangetrokken.
Artikel 11 Opzegtermijn bij overeenkomst voor bepaalde tijd
11.1 De maatschapsovereenkomst, aangegaan voor bepaalde tijd, eindigt met inachtneming van de opzegtermijn in de eerste haven welke het vaartuig aandoet, nadat de termijn van de overeenkomst is verstreken of, ingeval van tussentijdse beëindiging, de opzegtermijn is verstreken.
11.2 De voor bepaalde tijd aangegane maatschapsovereenkomst kan door contractanten worden opgezegd met inachtneming van een termijn van 4 weken, behoudens onderlinge schriftelijke toestemming tot een kortere termijn en behoudens geval van dringende redenen als genoemd in de artikelen 436 en 437 van het Wetboek van Koophandel.
11.3 Indien één der contractanten de maatschapsovereenkomst opzegt, wordt de maatschap op dezelfde voorwaarden voortgezet door de resterende contractanten. De percentages worden herverdeeld of een nieuwe contractant wordt aangetrokken.
Artikel 12 Schadevergoeding bij niet-inachtneming opzegtermijn
12.1 Indien de opzegtermijn door de eigenaar niet in acht wordt genomen, zal de maatschap niettemin rechtsgeldig zijn ontbonden. De eigenaar zal echter gehouden zijn aan ieder der contractanten, met wie hij niet terstond daarna een nieuwe maatschap met een gelijk doel als de beëindigde sluit, op eerste vordering te voldoen een bedrag van € 907,56 1 per week voor de tijd dat hij op bedoelde opzegtermijn inbreuk maakt, welk bedrag door contractanten wordt geaccepteerd als overeengekomen gefixeerde finale schadevergoeding..
1 of een ander af te spreken bedrag
2 of een ander af te spreken bedrag
12.2 Indien de opzegtermijn door één van de opvarenden niet in acht wordt genomen, zal niettemin de opzegging rechtsgeldig zijn en de maatschap zijn ontbonden. De opvarende zal echter gehouden zijn aan de overige contractanten gezamenlijk te voldoen een bedrag van € 907,56 2 per week voor de tijd dat hij op bedoelde opzegtermijn inbreuk maakt, welk bedrag door contractanten wordt geaccepteerd als overeengekomen gefixeerde finale schadevergoeding..
Artikel 13 Het resultaat
13.1 Van het resultaat zal aan contractant 1 een aandeel worden uitgekeerd als een vergoeding voor het beschikbaar stellen van het vissersvaartuig als bedoeld in artikel 3.1. Aan contractanten 2 zal een aandeel in het resultaat beschikbaar worden gesteld als vergoeding voor hun inbreng als bedoeld in artikel 3.2.
13.2 De aandelen voor de eigenaar als ook voor de opvarenden worden aangegeven in procenten en zijn aandelen in het resultaat van de maatschap.
13.3 Indien geen baten doch slechts verliezen voortvloeien uit de maatschap, zullen deze verliezen gedragen worden door de contractanten in dezelfde verhouding als waarin positieve resultaten worden verdeeld.
13.4 Bij ziekte of andere oorzaak, waardoor één der contractanten niet aan zijn verplichting kan voldoen, met name het mee-uitvaren ter visvangst, bestaat geen aanspraak op een aandeel in het resultaat.
13.5 Bij verhindering aan boord tijdens een visreis behouden zij hun aandeel in de resultaat van die visreis.
Artikel 14 Netto-besomming
14.1 Het resultaat als hierboven in artikel 13 genoemd wordt gevormd door hetgeen resteert van de bruto-besomming, nadat daarvan zijn afgetrokken de volgende posten:
– eventuele extra vergoedingen aan contractanten 1 en 2 zo zulks in de maatschapsovereenkomst is vermeld;
– kosten van (smeer) olie, gas en vetten;
– alle kosten tot juiste bewaring van vangst, daaronder begrepen de kosten van koeling;
– kosten van huren navigatie- en plaatsbepalingsapparatuur;
– haven- en sluisgelden;
– de kosten van voeding van alle contractanten, voor zover aan boord gedurende de reis genoten;
– kosten van zoet water;
– kosten vangstsorteerderij;
– vrachtkosten, onder aftrek van ontvangen vergoedingen;
– straf,- administratief- en privaatrechtelijke boetes in verband met de uitoefening van de visserij;
– afslagkosten;
– huur visrechten;
– reiskosten van de woonplaats van de opvarenden naar het schip, voor zover het collectief geregeld vervoer betreft;
– losgeld;
– faktorij en aanverwante kosten;
– boetgelden voor aan de wal gerepareerde netten;
– heffingen van overheidswege over de vangst, daaronder begrepen heffingen van publiekrechtelijke en privaatrechtelijke organisaties op visserijgebied;
– kosten voortvloeiende uit het voeren van de administratie van de maatschap waaronder begrepen kosten i.v.m. het opstellen van de jaarrekening;
– verschuldigde premies ten behoeve van het Sociaal Fonds voor de Maatschapsvisserij;
– hetgeen bij maatschapsovereenkomst specifiek in aanvulling op bovenstaande is geregeld.
14.2 Deze kosten worden gedekt door facturen en voor zover dat niet mogelijk of gewenst is door de in artikel I van de AMV overeengekomen vaste bedragen.
Artikel 15 Wekelijkse afrekening
15.1 De berekening van het resultaat zal steeds per visreis geschieden en ten laatste plaatsvinden veertien dagen na afloop van een visreis.
15.2 Indien door contractanten verliezen gedragen dienen te worden op grond van het bepaalde in artikel 13.3, dan zullen de daaruit resulterende (inbreng)verplichtingen zoveel mogelijk in de eerstvolgende kalenderweek of kalenderweken worden verrekend met de alsdan te genieten aandelen in het resultaat in dezelfde verhouding als waarin positieve resultaten worden verdeeld.
Artikel 16 Boekhouding
16.1 De eigenaar is verplicht de bruto-besomming en de berekening van de netto-besomming (bruto-besomming onder aftrek van de in artikel 14 genoemde kosten) ordentelijk te administreren en binnen 14 dagen na afloop van iedere visreis aan ieder van de contractanten aan boord inzage te verlenen,
16.2 Binnen drie maanden na het ontbinden van de maatschap of binnen drie maanden na afloop van het kalenderjaar, verstrekt de eigenaar een balans en een winst- en verliesrekening aan de opvarenden.
Artikel 17 Geschillen
17.1 Alle geschillen welke mochten ontstaan betreffende de uitleg der bepalingen van deze voorwaarden en de tussen partijen gesloten overeenkomst, of in welke vorm ook ter zake van de aangegane maatschap, zowel die van juridische als van feitelijke aard, zullen met uitsluiting van de gewone rechter worden beslecht door arbitrage. Partijen verklaren reeds nu het geschil ter arbitrage te zullen voorleggen aan een alsdan nader te bepalen onafhankelijke organisatie.
17.2 Vorderingen dienen aanhangig te zijn gemaakt binnen zes weken na het ontstaan van de oorzaak van het geschil.
17.3 Bij niet-inachtneming van de termijn als bedoeld onder 17.2 van dit artikel, vervalt de bevoegdheid om het geschil aanhangig te maken.
AMV2017