Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie heeft grote gevolgen voor de Noordzee regio ook de visserij. Vandaag is in het nieuws dat het Verenigd Koninkrijk twee marineschepen naar het Britse eiland Jersey voor de kust van Frankrijk stuurt om een blokkade van Franse vissers te voorkomen. De Fransen zijn woedend over het in hun ogen ‘’eenzijdig” opleggen van beperkingen aan de visserij en dreigen zelfs met het afsluiten van de stroom naar het eiland. Het gaat om visserijmaatregelen binnen de territoriale wateren (tot 12 mijl) waar de autoriteiten van het eiland zeggenschap over hebben. De Europese Commissie bemiddelt in het conflict.
EU-UK Trade and Cooperation Agreement (TCA)
De Britten wilden geen beperkingen voor hun producten op de EU-markt en de EU wilde geen beperkingen bij toegang tot de VK-wateren. Uiteindelijk heeft dit geleid tot een deal EU-UK Trade and Cooperation Agreement die op 1 januari 2021 van kracht is geworden. De Britse vissers krijgen tot 30 juni 2026 niet te maken met importheffingen op hun producten (o.a. vis) in ruil voor toegang van de EU-vissers tot de VK-wateren. Echter voor de territoriale wateren (tot 12 mijl) gelden andere afspraken. In het geval van Jersey moeten de Franse vissers aantonen dat ze tussen 2021-2016 in de territoriale wateren hebben gevist om toegang tot de visgronden te krijgen. De vissers uit Jersey zijn weer boos over de export formaliteiten waardoor het moeilijk is om hun vis in Franse havens aan te landen. Britse vissers die willen vissen in de territoriale wateren van Frankrijk of andere lidstaten moeten ook aantonen dat ze trackrecords hebben.
Eenzijdig opleggen van visserijmaatregelen
In de territoriale wateren kunnen landen van het Verenigd Koninkrijk, ook het eiland Jersey, eenzijdig maatregelen voor de visserij opleggen. De Fransen claimen dat ze niet op de hoogte waren van de maatregelen. Dat leidt tot flinke spanningen. In de Europese Unie kunnen lidstaten visserijmaatregelen instellen binnen hun territoriale wateren (tot 12 mijl), maar daarover dienen ze met andere betrokken lidstaten wel overeenstemming te bereiken. In de Exclusieve Economische Zone (EEZ), ofwel tot 200 mijl uit de kust, is voor de Europese Unie lidstaten het Gemeenschappelijk Visserij Beleid (GVB) van toepassing. Echter door het vertrek van het Verenigd Koninkrijk, geldt het GVB niet langer voor de Britse wateren. De EU-vissers hebben weliswaar voor een periode van vijfeneenhalf jaar vrije toegang tot de Britse wateren, met uitzondering van de territoriale wateren, maar er gelden wel Britse visserijregels. In het kader van de TCA ligt het voor de hand dat het VK en de EU deze regels goed met elkaar afstemmen maar dat blijkt niet zo te zijn. Onlangs werden de EU-vissers die op Noorse kreeft in de Britse wateren vissen, geconfronteerd met onbekende regels zoals een voorgeschreven minimale maaswijdte van 95 mm en een maximum van twee netten per vissersvaartuig. Het Nederlandse ministerie van LNV en de Europese Unie waren hiervan niet op de hoogte. De vissers ontvingen een officiële waarschuwing van de Britse autoriteiten. In allerijl moesten de netten worden aangepast wat leidde tot onbegrip, extra kosten en minder vangst. Maar er zijn meer eenzijdige maatregelen waar de Nederlandse vissers mee te maken hebben. Het VK heeft eenzijdig verboden om een stroomdraadje met de visdraad naar beneden te geleiden voor het aandrijven van een waterpompje voor het Waterspray-experiment. Een methode om met een waterstraaltje de vis ‘te kietelen’ waardoor deze uit de bodem komt en in het net gevangen kan worden. Platvis verstopt zich in de zeebodem en is alleen te vangen door de vis te laten schrikken waardoor hij wegzwemt en gevangen kan worden. Dat is al eeuwen het geval.
Brexit lijkt voorlopig alleen maar verliezers te kennen
Er is grote onvrede bij vissers en visserijvertegenwoordigers over de Brexit. Het is dit jaar niet gelukt om een deal tussen het VK en Noorwegen te sluiten. Het VK en de EU hebben na vier maanden nog steeds geen akkoord kunnen sluiten over quota en ruilen. Dit alles heeft grote gevolgen voor de Britse vloot die sterk afhankelijk is van zowel de Noorse wateren als extra quota uit de EU-lidstaten. Er zijn voortdurend spanningen tussen Franse en Britse vissers. De grenscontroles en formaliteiten voor export vanuit het VK zijn een extra last voor de Britten. De beperkingen over en weer leiden ook tot spanningen met vissers uit andere lidstaten. De visserijgemeenschap is op zoek naar een nieuw evenwicht maar heeft dat nog niet gevonden. Voorlopig lijkt Brexit voor de visserij alleen maar verliezers te kennen.
Voor meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Derk Jan Berends via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.