DEN HAAG/YERSEKE – Kwekers krijgen meer ruimte voor mosselzaadinvanginstallaties. De belangstelling is groot, het beschikbare subsidiebedrag is echter beperkt.
Afspraken om mosselzaadwinning los van de bodem te krijgen zijn eind 2020 middels een zogeheten addendum vernieuwd. Er is tien jaar extra tijd gegund. Om de afbouw van mosselzaadvisserij te stimuleren komt er extra ruimte voor mzi’s, wordt voor investeringen in mzi’s subsidie beschikbaar gesteld, komen er praktijkproeven voor mosselzaadinvang en hangcultuurkweek buitengaats en wordt de huurprijs van mosselkweekpercelen verlaagd.
5,5 miljoen euro
Met het oog op langere levertijden opende de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland afgelopen najaar alvast de subsidieregeling ‘Investeren in mosselzaadinvanginstallaties’, een steunregeling die formeel nog moet worden goedgekeurd door de Europese Commissie. De openstelling daarvan werd door de RVO verlengd tot 15 december 2021. Het subsidieplafond is 1 miljoen euro. Zeventig procent daarvan komt uit het nieuwe Europese fonds EMFAF, de rest is nationale cofinanciering.
Alleen al via de PO Mosselcultuur zijn 37 subsidieaanvragen ingediend voor een totale investering van 5,5 miljoen euro. Elf aanvragen betreffen aanpassing van schepen om te oogsten, 26 aanvragen zijn voor koop, bouw en plaatsing van mzi’s.
De subsidie is maximaal 60 procent, met een maximum van 100.000 euro. Er is dus sprake van een grote overschrijving. In de subsidievoorwaarden staat dat het subsidiepercentage dan zodanig wordt verlaagd dat alle aanvragers subsidie kunnen krijgen. Cora Seip van de PO Mosselcultuur rekent voor dat dit zou neerkomen op een bescheiden subsidie van 17-18 procent, waarbij ook nog eens opgemerkt wordt dat de kostprijs van mzi-ankerpalen en invangtouwen omhoog geschoten is.
Hoopvol
De PO is gelijk vorige maand al op zoek gegaan naar extra financiering en heeft daarover een brief gestuurd aan het ministerie van LNV. In eerdergenoemd addendum is ook afgesproken dat er 2 miljoen euro subsidie komt als investeringsbijdrage in de aanschaf van nieuwe mzi’s, uitgevoerd in twee openstellingen. Een optie is om die tweede openstelling nu naar voren te halen.
Secretaris Addy Risseeuw van de PO Mosselcultuur is hoopvol gestemd. ,,Het beleid is om los van de bodem mosselzaad in te winnen. Daarvoor zijn mzi’s nodig. In die zin kan iedereen blij verrast zijn met de grote belangstelling om te investeren. Eigenlijk een daverend succes, we mogen daarom ook steun verwachten om dat waar te maken.’’
In totaal komt er komend voorjaar 83 hectare extra ruimte bij voor mosselzaadinvangsystemen: 41 hectare in de Waddenzee en 42 hectare in de Zeeland. Inclusief deze uitbreidingen is er in totaal 427 hectare vergunde mzi-ruimte.
Terugblik
De PO Mosselcultuur kijkt terug op een bewogen en hectisch jaar 2021, met name door de energie die gestoken moest worden in de vergunningtrajecten voor nieuwe mosselpercelen (denk aan de stikstofdiscussie) en de drie mosselzaadvisserijcampagnes in het voorjaar, zomer en najaar. Het was complex en kostte veel tijd en geld. Ondanks het mosselconvenant en addendum tekenden de in de Coalitie Wadden Natuurlijk verenigde natuurorganisaties bezwaar aan tegen de mosselzaadvergunning, een bezwaar dat volgens de PO na overleg nu gelukkig van tafel is. ,,Gelukkig was het voor veel van onze leden door een uitmuntende kwaliteit van de mosselen en mooie prijzen een goed jaar.’’
Addy Risseeuw (secretaris PO Mosselcultuur) is hoopvol gestemd. ,,Het beleid is om los van de bodem mosselzaad in te winnen. Daarvoor zijn mzi’s nodig. In die zin kan iedereen blij verrast zijn met de grote belangstelling om te investeren. Eigenlijk een daverend succes, we mogen daarom ook steun verwachten om dat waar te maken.’’ (Foto’s: Bastiaan van Musscher)
Komend voorjaar komt er 83 hectare extra ruimte bij voor mosselzaadinvangsystemen, waarmee het totaal komt op 427 hectare vergunde mzi-ruimte in de Waddenzee en de Delta.Foto’s: Bastiaan van Musscher
Bron: Visserijnieuws