HAARLEM – Vermoedelijk worden niet alle opgeviste menselijke botten aan de wal afgegeven. De politie moedigt vissers aan om alert te zijn en mee te werken aan het terugvinden van vermiste personen. Vissers weten heel goed wat dit kan betekenen voor nabestaanden. Noteer het algemene nummer: 0900-8844.
Vorige maand kon de politie melden dat een langdurig vermist persoon was geïdentificeerd aan de hand van een door de UK 33 opgevist botdeel. Na DNA-vergelijking was er een match met een sinds 2018 vermiste man uit Kampen. Een verrassende match, voor de politie ook een toevalstreffer. Want de politie Oost-Nederland, die het onderzoek leidde, had nooit gedacht aan de Noordzee als vindlocatie. En dan ook nog eens ver op de Noordzee.
Het ging in dit geval om een bovenstuk van de schedel die via Wageningen Marine Research bij de politie in IJmuiden was ingeleverd. Daar zit toevallig ook de forensische opsporingsdienst van de politieregio Noord-Holland. Die dienst stuurde een deel van het bot naar het Nederlands Forensisch Instituut in Rijswijk. Het NFI bepaalt van al het aangeleverde botmateriaal eerst de leeftijd. Wanneer die jonger is dan honderd jaar wordt er een DNA-profiel gemaakt, en (de cijfers) uit dat profiel worden vergeleken met de nationale databank voor vermiste personen en onbekende doden.
De politie is uiteraard blij als een onderzoek na zoveel jaren dankzij een match kan worden afgesloten, zegt woordvoerder Erwin Sintenie van de politie Noord-Holland. ,,Er bestaat een beeld dat botresten nog wel eens worden teruggegooid in zee. Het overdragen aan de politie kan vlot: inleveren bij een politiebureau of bellen met 0900-8844 en vragen of een politieauto langskomt na afmeren, om het over te dragen. Ook zijn in sommige havens al centrale inleverpunten.’’
In de tussentijd treft de politie voorbereidingen voor een campagne om de overdracht van menselijke resten, ook als daar twijfel over is, op een goede en snelle manier te organiseren. ,,Wij ontvangen de botten liefst gedroogd aan de lucht en dan in een kartonnen doos(je), opdat het niet verder beschadigd. Het geniet daarnaast ook zeker de voorkeur als ook nog de coördinaten van de vindplaats kunnen worden verstrekt. Overigens hoeft er geen angst te zijn voor eventuele vermenging van DNA van diegene die het botdeel heeft gevonden: als je het in handen hebt gehad, zal dit niet vermengd worden met het DNA van het botdeel. Ook meerdere botten/botdelen verzamelen in één doos is geen probleem voor ons nader onderzoek’’, aldus Sintenie.
Overigens worden achterblijvers van vermisten (denk bijvoorbeeld aan directe familieleden van zeevarenden die vermist worden) ook opgeroepen om hun DNA vrijwillig af te staan. Dit gaat simpel en pijnloos en wordt opgeslagen in de DNA-databank voor vermiste personen en onbekende doden. Voor alle duidelijkheid: dit is een andere databank als van strafbare feiten!
Alleen in Noord-Holland al worden volgens de politie maandelijks gemiddeld zes gevonden bot(gedeel)ten onderzocht. De helft daarvan wordt via havens of vanaf stranden aangeleverd.
Het Bureau Vermiste Personen Noordzee (Den Helder) van het Team Maritieme Politie is specifiek belast met onderzoek naar personen waarvan men zeker weet die die op de Noordzee vermist zijn geraakt.
Bron: Visserijnieuws