Natuurbeschermingsorganisaties Stichting Doggerland en ARK Rewilding Nederland starten een rechtszaak tegen de Nederlandse staat, omdat zij vinden dat die de eigen afspraken over natuurbescherming in de Noordzee niet nakomt. Het gaat met name om Natura 2000 gebieden, waar ondanks de beschermde status, industriële activiteiten gewoon doorgaan.
Industrie in beschermde gebieden
Sinds 2016 zijn de Doggersbank, de Klaverbank en het Friese Front aangewezen als Natura 2000 gebieden. De overheid is hierdoor wettelijk verplicht een beheerplan te maken over hoe de natuur beschermd moet worden. Dit beheerplan is vorig jaar oktober gepubliceerd door Rijkswaterstaat. De natuurorganisaties betwijfelen de betrouwbaarheid en onafhankelijkheid van het onderzoek dat ten grondslag ligt van het beheerplan. Industriële activiteiten rondom de gebieden worden niet beperkt. Ze doelen op het aantal vaarbewegingen, schietoefeningen van defensie, gasboringen, lozingen, aanleg van windmolenparken en dergelijke activiteiten. Ook activiteiten waar harde onderwatergeluiden bij vrijkomen, zoals luide sonar, scheepsmotoren en helikoptervluchten naar boorplatformen, belasten de natuurgebieden te veel, vinden de natuurorganisaties.
Lastige zaak
Na vruchteloos overleg in afgelopen jaren, zien de natuurbeschermingsorganisaties geen andere weg meer dan naar de rechter. Al is het succes van dit soort zaken niet gegarandeerd. Allereerst is het moeilijk omdat de overheid veel ruimte heeft in hoe zij hun zelf gestelde doelen bereiken. Daar kan de rechter niet zo veel mee. Daarnaast moet de rechter complexe factoren meewegen. Wat zijn nu precies de effecten van de industriële activiteiten op de zeenatuur en wat kan de Nederlandse overheid daartegen doen? Daar komt bij dat de Doggersbank en de Klaverbank op het grensgebied liggen met het Verenigd Koninkrijk, wat betekent dat internationaal beheer van invloed kan zijn op de Nederlandse natuur. Het is dus zeker geen makkelijke zaak.
BRON: NRC
Oproep tot samenwerken
Johan K. Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse Vissersbond, is verbijsterd. “Het is schokkend dat natuur- en milieuorganisaties, zoals Doggerland, de aanleg van windmolens in de Noordzee steunen terwijl zij zelf toegeven dat deze enorme schade toebrengen aan het mariene ecosysteem. De gevolgen van deze industriële activiteiten worden vervolgens afgewenteld op de beroepsvissers door middel van gesloten gebieden, zogenaamd ter compensatie van de milieuschade. Terwijl wij vissers altijd streven naar duurzaamheid, zou het veel verstandiger zijn als deze natuurorganisaties samen met ons optrekken om een gezamenlijke duurzame toekomst te realiseren. In plaats van elkaar te bestrijden, moeten we elkaar juist versterken in de strijd voor een gezonde en veerkrachtige Noordzee. De bescherming van onze natuur vergt nu eenmaal een zorgvuldige en eerlijke beoordeling van álle activiteiten, windmolens incluis.”
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Johan K. Nooitgedagt.