Al enige jaren wordt er gesproken over de inwerkingtreding van grote, voor beroepsvisserij, gesloten gebieden nabij zogenaamde in- en uittrekpunten voor migrerende vis. Aan de staatssecretaris van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) zijn reeds sluitingsvoorstellen aangeboden waar nog geen beslissing over is genomen. Afgelopen week werd een motie van Van der Plas (BBB) en Flach (SGP) met een ruime meerderheid aangenomen welke mogelijk een ander licht op dit traject laat schijnen. Een welkome ontwikkeling voor de beroepsvisserij omdat de sector niet is te spreken over het eerdere consultatietraject.
Maatwerk
De essentie van de motie was bedoeld om maatwerk te bieden voor de beroepsvissers die nabij de in- en uittrekpunten vissen en niet over te gaan tot een rücksichtslose sluiting. Voorbeelden van dergelijke punten waar LVVN tot maatregelen wil overgaan zijn nabij de sluizen tussen de Waddenzee en het IJsselmeer, het Haringvliet en een zoet-zout overgang bij Lauwersoog. Sommige gebieden zijn met sommige vissers besproken, maar het leek of het besluit al vast stond. Inbreng werd in de ogen van de visserij onvoldoende of niet serieus genomen.
Krachten gebundeld
Vele beroepsvissers hebben last van sluitingen nabij de zogenaamde in- en uittrekpunten maar kenmerkend is dat vele van deze vissers worden geschaard onder de kleinschalige visserij met veelal vaste vistuigen. Mede daardoor heeft de Nederlandse Vissersbond op dit dossier nauw samengewerkt met Netviswerk. Na de aangenomen motie vertrouwen beide organisaties erop dat LVVN haar koers zal wijzigen en dat er in nauw contact met de beroepsvissers tot maatwerk zal worden gekomen.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Durk van Tuinen.