Het project Alternatief Visplan Duurzame Platvisvisserij onderzoekt de mogelijkheden om naast de traditionele boomkor te vissen met alternatieve vistuigen, zoals de Hydrorig en de Outrig. Vanwege het investeringsniveau moet er een visplan worden ontwikkeld dat enerzijds recht doet aan het geldende bedrijfseconomisch kader van de vloot, maar anderzijds de mogelijkheden vanuit alternatieve aanvullende visserijtechnieken als Outrig en Hydrorig optimaal kan benutten.
Projectdoelstelling
Het doel van het project is uiteindelijk de ontwikkeling van een alternatief visplan voor het verduurzamen van de platvisvisserij, gebruikmakend van nieuwe vangsttechnieken als de Outrig en de Hydrorig naast de traditionele boomkorvisserij.
Beperkingen Hydrorig- en Outrigsysteem
Het huidige probleem zijn de beperkingen van het Hydrorig-Outrigsysteem: mogelijkheden voor vangst van tong en andere doelsoorten, toepasbaarheid op onzuivere visgronden, onbekendheid met de mogelijke voordelen bij omschakelen met betrekking tot 1) bedrijfsrendement (kosten en opbrengsten) en 2) milieuvoordelen (discards, brandstofverbruik, lagere snelheid en geringere bodemberoering).
Met behulp van de gegevens (bedrijfsrendement, brandstofverbruik, discards en bodemberoering), kunnen boomkorvisserijbedrijven hun visplan aanpassen door in bepaalde periodes van het jaar gedeeltelijk of geheel om te schakelen naar vissen met de Hydrorig of Outrig om het brandstofgebruik te minimaliseren en de vangsten te optimaliseren.
Optimaliseren combinatie vistuig, periode, gebied en soort
De praktijkresultaten richtten zich op twee belangrijke deelactiviteiten:
- Optimaliseren van de combinatie vistuig, visperiode, visgebied en doelsoort. Dit betekent in bepaalde perioden van het jaar (voorjaar en najaar) vissen met Outrig op schol, tarbot en griet op zwaardere bestekken, die momenteel alleen aantrekkelijk zijn voor de boomkor en door Outrig- vissers worden gemeden.
- Vergelijking tussen de verschillende vistechnieken (boomkor, Outrig, Hydrorig) door korte periode gezamenlijk “giek aan giek” te vissen. Dit geeft inzicht in de actuele kosten en opbrengsten en kan gemotiveerd omschakelen naar alternatieven ondersteunen.
Focus verbeteringen
Het optimaliseren van de Outrig en het vergelijken met de boomkor en de Hydrorig is gericht op:
- Algemene praktijkervaringen (bevisbaarheid van gebieden, vangst, vistijd, vis- en waterkwaliteit, risico’s, verschil dag en nacht)
- Bedrijfseconomische aspecten (besomming, netto opbrengst, brandstof verbruik)
- Milieuvoordelen (selectiviteit, bijvangst en discards, bodemberoering, schade, slijtage, uitstoot)
- Vistuig (technische aanpassingen aan netten en borden)
- Visperiode (voor en najaar, buiten de winter om)
- Visgebied (Oostelijke en Westelijke Noordzee)
- Doelsoort (schol, tarbot en griet).
Looptijd
Het project is uitgevoerd in de periode van 1 augustus 2009 t/m 1 juni 2010.
Rapportages
In 2011 verscheen het rapport van IMARES ‘Vergelijkende studie naar alternatieve vormen van de boomkorvisserij ’ en het eindrapport Alternatief visplan duurzame platvisvisserij UK 47.
Projectpartners
Het project is uitgevoerd in samenwerking tussen de volgende partijen:
Ursa Major Services BV
Zeevisserijbedrijf Nentjes BV – UK 47
Jacob BV – ST 27
IMARES, Wageningen
ATKB, Geldermalsen
InnoPartner, Bennekom
Meer informatie
Meer weten? Neem dan contact op met Durk van Tuinen dwvantuinen@vissersbond.nl of Egbert van der Tuin evandertuin@vissersbond.nl. Of neem telefonisch contact op met via tel. 0527-698151.
Financiering
Dit project is financieel mede mogelijk gemaakt door het Europees Visserijfonds (EVF) en ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) ter investering in duurzame visserij.