Afgelopen dinsdag veegde tot afschuw van de Nederlandse vissersvloot een meerderheid van het Britse Lagerhuis de Brexitdeal van tafel. Nu stevent de harde Brexit waarin de Nederlandse vissers niet meer in Britse wateren mogen komen angstvallig af op een onwenselijke situatie voor de kottervloot.
Vissen op een postzegel
Zo’n 60% van de Nederlandse vis zoals makreel, haring, tong en schol wordt uit Britse wateren gevist. Bij een harde brexit, die na afgelopen stemmingen steeds dichterbij lijkt te komen, zal de Britse grens op 29 maart 2019 sluiten en mogen Europese vissers hun gezicht niet meer laten zien in het Britse watergebied. “Dat betekent dat Nederlandse vissers over minder dan 2,5 maand massaal in de Nederlandse wateren gaan vissen”, vertelt Johan Nooitgedagt, voorzitter bij de Nederlandse Vissersbond. “Dat is vissen op een postzegel. Er ontstaat onderlinge concurrentie en het recht van de sterkste bepaalt wie er overleeft”, aldus Nooitgedagt. “Meer dan 300 vissers, meer dan 1.500 bemanningsleden, visverwerkende bedrijven… allen zullen we deze nederlaag gaan voelen.”
Britse visserij
Dat terwijl Britse kotters amper worden gezien op de Britse wateren. “Wij zien nooit Engelse vissers in de Noordzee. Daarom begrijpen we deze eis van de Britten niet”, zei Cor Vonk (TX-1) dinsdagavond bij RTL Late Night.
Brexit, windmolenparken op zee en pulsvisserij
De naderende Brexit is niet het enige hoofdbreken van de Nederlandse vissers, ook de onzekere toekomst van het pulstuig en de toenemende windmolenparken op zee. “Er blijft steeds minder ruimte over voor de visserij en innovatieve methodes lijken te verliezen van emotionele debatten”, zegt Nooitgedagt. “Vissers weten niet waar ze aan toe zijn en krijgen hoofdpijn als ze na moeten denken over de toekomst op zee voor hun kinderen of kleinkinderen.”
Brexit, hoe nu verder?
De onstuimige stemmingsavond op dinsdag werd opgevolgd door een motie van wantrouwen tegen de Britse premier May. May overleefde deze motie woensdagavond met 306 stemmen voor en 325 stemmen tegen. Tot en met maandag heeft May nu om met een alternatief voor het Brexitvoorstel te komen. Europa heeft ondertussen laten weten dat de deur voor uitstel van enkele maanden van de uittredingsdatum -29 maart 2019 – op een kier staat. Ook behoort een tweede referendum nog steeds tot de opties.
“Uiteindelijk hoop ik dat het hele gedoe met de Brexit-Britse-scheiding niet door zal gaan en dat de Britten tot andere inzichten komen. Beter buigen dan barsten”, aldus Nooitgedagt.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Johan Nooitgedagt via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.