Van week 45 tot en met 50 viste Koos Boersen met zijn TX-94 ‘Avontuur’ binnen het project Netinnovatie kottervisserij deel II met het ‘springschans paneel’. “We hebben als het ware een springschans over de puls-elektrodes gemaakt van vierkant nauwmazig wand”, vertelt Boersen. “Het paneel begint een halve meter voor het eerste pulspijpje, zit daar bevestigd aan de trekontlasters en loopt door in het net tot ongeveer anderhalve meter voorbij de woeling (rolder)”.
Doorstart
Het netontwerp is een doorstart van het ontwerp van de WR-244 (voormalige eigenaar Han Ypma) en Coöperatie Westvoorn uit 2017. Binnen het project Netinnovatie Kottervisserij deel II hebben VOF Visserijbedrijf K. Boersen (TX-94), Coöperatie Westvoorn, WMR, ILVO en de Nederlandse Vissersbond het ontwerp weer opgepakt om uiteindelijk de ongewenste bijvangst in de tongvisserij te verminderen.
Tong scheiden van overige vangst
“De doelsoort tong scheiden van de overige vangst, dat is het doel van dit netontwerp”, vertelt de Nederlandse Vissersbond. “Het netontwerp is gebaseerd op de gedragskenmerken van de verschillende vissoorten in de vangst. Zo heeft tong de eigenschap zich diep(er) in te graven bij het naderen van het vistuig, terwijl overige vissoorten zich niet of minder diep ingraven en vluchtgedrag vertonen. Door middel van een lichte, extra onderpees is het idee om de overige vissoorten voor het wekveld te scheiden van de tongvangst”, aldus de Nederlandse Vissersbond.
“De extra onderpees zorgt ervoor dat bij het naderen van het pulstuig de rondvis, schol en schar worden opgeschrikt en door hun natuurlijke gedrag boven de pees uit gaan zwemmen. Naar verwachting zal de tong minimaal reageren op de naderende onderpees en in de ingegraven positie onder de pees doorgaan richting het wekveld. Door het wekveld wordt de tong gestimuleerd om de bodem te verlaten en over de normale onderpees in de onderste kuil te belanden.”
Testfase
De testfase van het ‘springschans paneel’ heeft stap voor stap plaatsgevonden. Zo werd de eerste testreis uitgevoerd met enkel het scheidingspaneel. Het was de vraag of het paneel heel bleef, dit bleek zo te zijn. Daarna is de fundamentele werking van het idee verder getest. Hiervoor is de door het scheidingspaneel gescheiden vangst nader geobserveerd, zodat vastgesteld kon worden welke soorten door het scheidingspaneel ontsnapten.
De positie van de valse onderpees kan een schrikreactie veroorzaken, waardoor sterke vissen onder de boom door alsnog zouden kunnen ontsnappen. Om dit te onderzoeken werd de vangst van het experimentele net ook vergeleken met de vangst van een ‘traditioneel’ pulsnet.
Wijting
Het voornaamste doel van de testen was om te zien of wijting (en eventuele andere discards) door het paneel omhoog werden gestuurd en uiteindelijk via de wijde mazen (of indien nodig een ontsnappingspaneel) in de bovenzijde van het net konden ontsnappen. Dit bleek ondanks de diverse aanpassingen in het onderzoekstraject nog niet het geval te zijn. Met name de ondermaatse wijting liet zich niet makkelijk over het paneel loodsen zonder dat er een groot verlies optrad in de tongvangsten.
Doorontwikkelen
Schipper Koos Boersen denkt ondertussen na over aanpassingen aan het net. “Mijn idee is om aan het paneel een scheidingspaneel te bevestigen dat helemaal door het achtereind naar achteren loopt en waar aan het eind een extra zak zit bevestigd, zodat de vangsten van onder en boven het paneel gescheiden worden. Dan zouden de tongen in de onderste zak komen en de overige vis in de bovenste zak”, vertelt Boersen. “Die bovenste zak zou uiteindelijk van wijdere mazen gemaakt kunnen worden, zodat de discards kunnen ontsnappen.” Naar verwachting volgen nieuwe testen met een aangepast netontwerp spoedig.
Interactie pulsen en vis
Tijdens het testen met het springschans paneel is ook geprobeerd om informatie te verzamelen over de interactie tussen de pulsen en vis. Bij enkele gevangen kabeljauw werd geen ‘schade’ geconstateerd, echter werd er te weinig kabeljauw gevangen om een gedegen uitspraak hierover te doen.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met het secretariaat via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl
<< Terug naar het Weekjournaal