Binnenvisserij is de verzamelnaam voor visserij op de binnenwateren van Nederland. Het belangrijkste binnenwater is het IJsselmeer.
Op het IJsselmeer is een steeds kleiner wordende groep beroepsvissers actief (75 vergunningen). Zij vissen vooral op aal (paling), schubvis, IJsselmeerbot en Wolhandkrab.
Visbeheer IJsselmeer
Op het IJsselmeer, Markermeer en IJmeer gelden verschillende beperkende voorwaarden voor de visserij. Die beperkingen betreffen de hoeveelheid vistuigen, gesloten perioden, vistijd en gebieden. De Nederlandse Staat is eigenaar van het IJsselmeer, Markermeer en IJmeer en verhuurt het visrecht (recht om te vissen) aan de vissers.
PO IJsselmeer streeft naar een duurzame visserij op het IJsselmeer en het Markermeer. Jaarlijks wordt een visplan opgesteld door het bestuur en de ledenraad. Na goedkeuring door het ministerie van Economische Zaken wordt het visplan ingevoerd. Het doel van het visplan is een duurzame visserij, zodat overbevissing wordt voorkomen. Handhaving van de regels en het visplan vinden zowel publiek (KLPD, NVWA, EZ) als privaat (PO IJsselmeer) plaats.
Vijf IJsselmeerafslagen
De IJsselmeervissers voeren hun vangsten aan bij de vijf IJsselmeerafslagen. Deze visafslagen zijn gevestigd in Stavoren, Den Oever, Urk en Volendam.
Streekkeurmerk vis Zuiderzeegebied
Om het duurzaam ondernemen te ondersteunen heeft PO IJsselmeer met steun van de overheid (EZ) een streekkeurmerk ontwikkeld voor kwaliteitsvis uit het voormalig Zuiderzeegebied. Onder de naam Zuiderzeezilver worden verschillende visserijproducten op de markt gebracht. De vissers die het merk willen voeren moeten zich houden aan verschillende criteria voor kwaliteit, verwerking en duurzaamheid. Door een uniek 'tracking and tracing' systeem krijgt de consument bovendien de garantie dat het product ook daadwerkelijk uit het voormalig Zuiderzeegebied (IJsselmeer, Markermeer en Randmeren) komt.
Natuurbeschermingswet - Natura 2000
Het IJsselmeer en Markermeer valt onder de Natuurbeschermingswet (Nb-wet). Vissers zijn verplicht om een Nb-wetvergunning aan te vragen. PO IJsselmeer verzorgt de aanvraag voor de leden. In de vergunning staan aanvullende voorwaarden waar vissers zich aan dienen te houden. Op die manier worden de doelstellingen van de Nb-wet en Natura 2000 gehaald. Vis uit het IJsselmeergebied is dus vis uit een beheerd natuurgebied.
Kenniskring IJsselmeervisserij
Een aantal IJsselmeervissers hebben een Kenniskring IJsselmeervisserij opgericht. Visserijkenniskringen zijn (studie)groepen van vissers die zelf uitdagingen, vragen of problemen hebben geformuleerd en hiervoor samen met andere organisaties oplossingen zoeken. Bijvoorbeeld voor de ontwikkeling van andere vistechnieken.
Meer informatie