Het project Opschaling testen Seewing in garnalenvisserij heeft als doel het stimuleren en bevorderen van een duurzame garnalenvisserij in de Waddenzee die gericht is op voortgaande vermindering van de impact op het ecosysteem, zoals bodemberoering, ongewenste bijvangsten en uitstoot van schadelijke uitlaatgassen.
Dit past goed bij de doelstelling om de bijvangst tot bijna nihil te reduceren en met zo weinig mogelijk energie garnalen te vangen. Daarnaast wordt gestreefd naar het bevorderen van een visserij die ook economisch duurzaam is door het produceren van een hoogwaardig product met een minimalisering van de exploitatiekosten, zoals brandstofverbruik. Met deze aanpak kan de visserij rekenen op een breed maatschappelijk draagvlak omdat zij hiermee voldoet aan de voorwaarden voor duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Ontwikkeling en testen prototype Seewing
De Seewing is een innoavtief type garnalenvistuig waarbij een specifieke vleugel de gewone ronde vispijp vervangt. Tevens hebben 2 vrij draaiende kunststofwielen de plaats ingenomen van de traditionele garnalenboomkorsloffen. De Seewing wordt gebruikt met een gewone klossenpees maar kan in de toekomst even goed uitgerust worden voor de pulsevisserij op garnalen.
Nadat Johan Seepma (OL 5), initiator en bedenker van de Seewing, het prototype had ontwikkeld i.s.m. de Visserij Coöperatie Urk (VCU), zijn er met dit prototype diverse testen gedaan. Om te evalueren in welke mate de Seewing aan de verwachte doelstellingen beantwoordt werd het ILVO ingeschakeld voor het uitvoeren van onafhankelijke wetenschappelijk onderzoek. Met behulp van onderwater video-opnamen, trekkrachtmetingen en vangstvergelijkingen werd onderzocht en gekwantificeerd in welke mate de Seewing effectief de bodemberoering, de bijvangst en het brandstofverbruik reduceert in vergelijking tot een conventioneel garnalenvistuig. De resultaten van deze tests bleken zeer positief, waarna het idee ontstond om de Seewing op grotere schaal te testen met meerdere schepen.
Doelstellingen Seewing
Met de ontwikkeling van de Seewing wordt een verduurzaming van de garnalenvisserij nagestreefd. De belangrijkste doelstellingen hierbij zijn:
- Vermindering van de bodemberoering
- Vermindering van de sleepweerstand en het brandstofverbruik
- Vermindering van de ongewenste bijvangst
Doel van de opschaling is om meerdere visserijbedrijven uit te rusten met een Seewing, zodat het tuig op meerdere visgronden kan worden getest. Daarnaast het bevorderen van duurzame investeringen van de deelnemende Friese garnalenvisserijbedrijven in de Seewing, een nieuwe milieuvriendelijke (minder bodemberoering, beter toepassing van zeefnetten) en brandstof besparende visserijtechniek. Tijdens de testen aan boord kunnen diverse visserijbedrijven contact met elkaar houden met als doel de Seewing te optimaliseren.
Looptijd Opschaling testen Seewing
Het project Opschaling testen Seewing in de garnalenvisserij loopt van 1 oktober 2012 t/m 30 september 2015
Projectpartners
- Ursa Major Services BV
- Stichting Duurzame Garnalenvisserij
- Visserij Coöperatie Urk (VCU-TCD)
- InnoPartner
- Diverse visserijondernemingen in Friesland
Meer informatie
Neem contact op met:
- Egbert van der Tuin, email: evandertuin@vissersbond.nl
- Durk van Tuinen, email: dwvantuinen@vissersbond.nl
- of Nederlandse Vissersbond, telefoon: 0527-698151.
Financiering
Dit project wordt financieel mede mogelijk gemaakt door het Europees Visserij Fonds (EVF) het Ministerie van Economische Zaken en de Provincie Friesland ter investering in duurzame ontwikkeling van visserijgebieden.