Op het hoofdkantoor van Rijkswaterstaat (RWS) in Utrecht is donderdag 6 april 2017 een belanghebbendenbijeenkomst gehouden over de ontwikkeling van windparken op zee. Namens de Nederlandse Vissersbond was Durk van Tuinen daarbij aanwezig.
Tijdens deze sessie is een start gemaakt met een tweede routekaart ‘wind op zee’. Deze routekaart dient voor de looptijd 2024-2030 plus een lange termijn visie gericht op 2050. Volgens RWS is er 1.000 MW per jaar méér capaciteit nodig dan eerdere plannen voor de periode 2024-2030, in totaliteit 7.000 MW in 2030, bovenop de huidige 3.500 MW die is afgesproken in het Energieakkoord.
Werksessie visserij
Durk van Tuinen was namens de kottervisserij samen met Louwe de Boer aanwezig bij de werksessie ‘visserij en aquacultuur’ samen met vertegenwoordigers van Stichting Noordzeeboerderij, de beide ministeries, RWS, NWEA en ondernemingen als Nuon/Vattenfall en Shell. Allereerst moest deze groep stakeholders de kansen, bedreigingen en vragen op post-its zetten en deze op een scherm te plakken.
Zoethouders
De gebruikelijke zaken passeerden de revue. Namens de visserij is aangegeven dat vissers zich niet gehoord voelen. De processen lijken gewoon door te gaan, zonder dat er wat met de inbreng wordt gedaan. Visserij is het zat om met bepaalde beloftes zoet te worden gehouden, denk met name aan het proces doorvaart en medegebruik van windparken waar voor de visserij niks uit lijkt te komen. Er moet juist een koppeling worden gelegd tussen windparken en N2000-gebieden, zodat cumulatieve effecten van gesloten gebied voor de visserij uitblijven.
Rigide standpunt medegebruik
Windparkeigenaren blijven op het standpunt dat er niet in parken mag worden gevist, ook in nieuw aan te leggen windparken. Het is simpelweg te duur om rekening te houden met visserij (denk aan verdiepte kabellegging) en de risico’s zijn te hoog. De visserijsector vraagt om overleg tussen windenergie-exploitanten, overheid en NGO’s om kansen door te nemen om windparken aan te merken als N2000. Wanneer deze weg niet bewandelbaar is, verwacht de visserijsector een eerlijk antwoord, zodat tijdig een andere strategie gekozen kan worden.
Vis volgt de natuur
NWEA vraagt naar een kaart waar de voor de visserij belangrijke gebieden liggen. Maar deze kaart bestaat niet, visbestanden zijn dynamisch want vis volgt de natuur. Wel kan er globaal wat over gebieden worden gezegd, maar die informatie kan gedeeld worden aanvullend op het eerder genoemde proces waarin N2000 en windparken kunnen worden gekoppeld.
Publicatie in Financieele Dagblad
Naar aanleiding van het bezorgde Twitter-bericht van Durk van Tuinen heeft een redacteur van het FD contact opgenomen met hem om het verhaal achter het bericht te onderzoeken. Dat heeft geleid tot het artikel ‘Noordzee begint steeds meer op industriegebied te lijken’.
https://fd.nl/ondernemen/1196161/noordzee-begint-steeds-meer-op-industriegebied-te-lijken
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Durk van Tuinen of Derk Jan Berends, T 0527 698151 of secretariaat@vissersbond.nl