Er is nog geen definitieve tekst van het triloog over de nieuwe Verordening Technische Maatregelen waar pulsvisserij onderdeel van is, maar zoals vorige week door minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan meer dan 250 pulsvissers en betrokkenen beloofd tijdens het vragenuur stuurde zij vandaag per brief naar de Tweede Kamer een update over de uitkomst van het triloog.
Verordening Technische Maatregelen
In haar brief schrijft minister Schouten dat er afgelopen woensdag een akkoord is bereikt in de onderhandelingen tussen het Europees Parlement, de Raad en de Europese Commissie over de nieuwe Verordening Technische Maatregelen. Pulsvisserij is een onderdeel van deze verordening. Naar verwachting zal dit akkoord in maart 2019 ter stemming worden neergelegd in het Europees Parlement en bij de Raad, waarna er een definitief besluit zal worden genomen.
Teleurstellende uitkomst
Tot grote teleurstelling, verontwaardiging en woede van de Nederlandse visserijsector bevat het politieke akkoord (naar verluid – de definitieve tekst moet nog uitgebracht worden) een verbod op het pulstuig met een beperkte overgangsperiode. “Deze uitkomst is teleurstellend en ook anders dan waar we op ingezet hebben”, aldus minister Schouten in haar brief. “Ik vind het zorgelijk dat in dit besluitvormingsproces feiten en resultaten van wetenschappelijke onderzoeken geen doorslaggevende rol hebben gespeeld in de discussie.”
Clausule
In haar brief vertelt minister Schouten ook over een clausule in het akkoord die wellicht mogelijkheden voor de toekomst biedt. “Wel is in het akkoord voorzien in een clausule waarbij aan de hand van de resultaten van internationaal gevalideerd onderzoek het verbod kan worden heroverwogen”, meldt de minister van LNV. Uiteraard met de kanttekening dat de definitieve akkoordtekst nog niet is verspreid.
Praktijkonderzoek
De speculatie gaat dat na het totaalverbod in 2021 zes kotters nog door mogen pulsen voor praktijkonderzoek. Hierover zegt minister Schouten: “Voor zover nu bekend zal tijdens de overgangsperiode, en overigens ook daarna, praktijkonderzoek van de pulsvisserij mogelijk zijn. Wel is dit aan strikte beperkingen onderhevig. Zo dient het onderzoek beperkt in de tijd te zijn en mag het worden uitgevoerd met maximaal zes schepen. Afwijking hiervan is in principe mogelijk, maar dan moeten de wetenschappelijke noodzaak worden aangetoond en bevestigd door STECF (Scientific, Technical and Economic Committee for Fisheries). Ook moet het onderzoek worden uitgevoerd aan de hand van een door ICES of STECF gevalideerd protocol en moet het drie maanden van te voren worden aangemeld bij de Europese Commissie”, aldus minister Schouten in haar brief.
Twaalfmijlszone
Over de twaalfmijlszone zegt de minister het volgende in haar brief: “Naar verluid is er in het politiek akkoord opgenomen dat lidstaten, vanaf de datum van in werking treden van de Verordening, beperkingen kunnen stellen aan de pulsvisserij in hun eigen twaalfmijlszone, tot een volledig verbod van pulsvisserij aan toe.”
Overgangsperiode
In haar brief legt minister Schouten aan de Tweede Kamerleden uit hoe de pulsvergunningen op basis van drie groepen zijn uitgegeven. Hierin doet ze nog geen duidelijke uitspraken over welke groep uiteindelijk het hardst getroffen wordt, wel zegt ze: “Het is nog niet helder welke overgangsperiode voor welke groep mogelijk is. Bij de invulling van de transitieperiode moet worden bedacht dat de eerste twee groepen beschikken over een vergunning voor onbepaalde tijd.” Hierbij belooft minister Schouten direct na de stemming in de Raad en het Europees Parlement de betrokken vissers te informeren hoe het ministerie wil omgaan met de afloop van hun vergunningen en of en zo ja welke transitieperiode voor hen zal gelden.
Innovatiefonds
Daarnaast blikt minister Schouten, zoals ook tijdens het vragenuur, ook naar de toekomst waarin de Staat 15 miljoen euro beschikbaar stelt voor innovatie in de visserij.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Johan Nooitgedagt of Durk van Tuinen via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.