Er zijn meerdere soorten platvis, zoals tong, schol, schar, tongschar, griet, bot, tarbot en heilbot. Wist u trouwens dat een platvis geboren wordt als een rondvis? De lichaamsvorm verandert na een aantal weken en krijgt dan een platte vorm.
Tong
Tong behoort tot de familie van de tongachtigen. De vorm van de tong is ovaalrond met een ronde kop en een grijsbruine kleur aan de bovenzijde. Tong is een magere vis die in de periode van juni tot december op z'n lekkerst is.
De tong graaft zich overdag in het zand en gaat 's nachts op zoek naar voedsel. Tong kan de prooidieren dan wel niet zien, maar door middel van tastpapillen onder de kop worden schelpdieren en wormen gevonden als de tong zich over de bodem voortbeweegt.
Europese kustwateren
De tong komt voor in de wateren vanaf de Middellandse Zee tot aan de noordelijkste randen van de Noordzee en de Golf van Biskaje. In de winter trekt de tong zich terug naar het iets warmere water in de zuidelijke Noordzee en in de diepe slikgaten.
Waddenzee is kinderkamer
De Waddenzee is van grote betekenis voor de tong en wordt ook wel de kinderkamer genoemd. De kleine tongetjes groeien namelijk op in de Waddenzee, nadat de eieren in het kustgebied zijn afgezet.
Schol
De schol behoort tot de familie van de scholachtigen. Andere vissoorten die bij deze familie horen zijn de heilbot, bot, schar en tongschar. Schol wordt in heel wat wateren gevangen, zoals de oostelijke Atlantische Oceaan, de kustwateren van alle Europese landen en in de westelijke Middellandse Zee. Schol is samen met tong de belangrijkste platvissoort voor de Nederlandse kottervloot.
De schol heeft oranjerode vlekken op de bovenkant en kan ongeveer 60 cm lang worden. Schol is een magere vis en erg lekker. Tussen mei en december is de schol op zijn lekkerst.
Heilbot
De grootste platvissoort van de scholachtigen is de heilbot. De heilbot heeft aan de bovenkant een groen/bruine tot zwarte kleur en een witte onderkant. Heilbot heeft een langgerekte en dikke vorm. Heilbot is een matig vette vis en zeer smaakvol, zowel vers als gerookt.
Schar
De schar behoort tot de familie van de scholachtigen. De schar heeft aan de bovenkant een geelbruine kleur en is aan de onderkant grauwwit.
Schar leeft, net als schol op een doorgaans zanderige bodem. Schar voedt zich met schelpdieren, wormen en slangsterren. Schar is een magere vis en op z'n lekkerst in de periode van mei tot januari. Schar kan op vele manieren bereid worden: gebakken, gerookt of gedroogd.
Tarbot
De tarbot behoort tot de tarbotachtigen. De tarbot voelt zich thuis op de steenachtige bodems in het noordelijke deel van de Noordzee. Andere vissoorten dienen als voedsel voor de tarbot. De grote bek van de tarbot heeft dan ook spitse tanden. De vis kan 20 à 30 jaar oud en ruim een halve meter lang worden. De tarbot zorgt voor een groot nageslacht, want per jaar schiet een vrouwtjestarbot meer dan 10 miljoen eieren. De jonge tarbotjes groeien op in de kraamkamer die te vinden is in de zone langs de kust van Nederland. Tarbot heeft een goede zachte smaak en stevig visvlees.
Griet
De griet behoort tot de tarbotachtigen en is vaak te vinden in de bijvangst van de tong- en scholvissers. Niet alleen qua levenswijze komen griet en tarbot veel overeen, ze lijken ook veel op elkaar. Toch zijn er verschillen: de griet is ovaler van vorm en wat lichter van kleur, terwijl bij de tarbot op de donkere kant duidelijk beenknobbels te voelen zijn. Ook de huid is verschillend: de tarbot heeft harde knobbels en de griet is glad.
Meer informatie
Meer informatie over platvis kunt u vinden op de VIS! App.