Eerder deze week waarschuwde de EBFA, dat staat voor ‘European Bottom Fish-trawling Alliance’, voor een cruciale stemming in EU-verband voor een totale sluiting van 10% van alle visgebieden. Deze stemming zou plaatsvinden op woensdag 22 mei ’24, maar de EBFA riep op tot uitstel van de stemming totdat een nieuw Europees Parlement is gekozen en het nieuwe mandaat van de Europese Commissie van kracht is. Dit verzoek tot uitstel is gelukt. Veel lidstaten gaven aan nog niet klaar te zijn om tijdens de bijeenkomst een besluit te nemen.
Sluiting visgebieden vooral politiek gemotiveerd
Ondanks de komende Europese verkiezingen zou 22 mei 2024 in Brussel de cruciale stemming plaatsvinden. De lidstaten moesten beslissen over de instelling van zones die volledig verboden zijn voor de visserij en die 10% van de EU-wateren vertegenwoordigen. Een mogelijke sluiting die vooral bedoeld is om politieke doelen te bereiken. De Europese Commissie stelt een nieuwe doelstelling voor die tot doel heeft 10% van de zeebodem van de EU in ‘referentiegebieden’ te plaatsen, vrij van enige menselijke druk, om zo de natuurlijke variabiliteit ervan te beoordelen. De EBFA, waar de Nederlandse Vissersbond bij aangesloten is, riep op tot uitstel van de stemming, gezien het gebrek aan effectbeoordelingen voor visserijactiviteiten, de komende herziening van de wet waarin deze doelstellingen worden vastgelegd en de huidige overgangsperiode van de politiek door de aanstaande verkiezingen.
Achtergrond van de 10% sluiting van visgebieden
De link die wordt gemaakt gaat naar een oude Europese Kaderrichtlijn Mariene Strategie (KRM) uit 2008 die tot doel heeft het mariene milieu te beschermen en een goede milieutoestand (GES) te bereiken in alle zeebekkens, gemeten aan de hand van verschillende kwalitatieve indicatoren (11 in totaal). Eén van de indicatoren heeft betrekking op ‘de integriteit van de zeebodem’. Bij gebrek aan reeds bestaande wetenschappelijke aanbevelingen over wat een GES zou kunnen vormen, worden talloze werkzaamheden en discussies al enkele jaren geleid door het DG Milieu van de Europese Commissie. Wetenschappelijke deskundigen zijn er echter niet in geslaagd de parameters en indicatoren die verband houden met deze doelstelling duidelijk te definiëren.
Een slecht omschreven doelstelling
Tegen dit scenario in heeft de Europese Commissie de lidstaten toch voorgesteld te stemmen over de totale sluiting van 10% van alle visserijzones, om reserves te vormen en deze parameters te kunnen meten in zones die als referentiegebieden worden gebruikt. Volgens EBFA stelt de Europese Commissie daarom een gigantisch experiment voor met gebieden die 10% van het maritieme grondgebied van de EU bestrijken, als controlesteekproef om een EU-wet te implementeren die slecht omschreven is.
Dramatisch voor bodemberoerende visserijactiviteiten
De EBFA argumenteert dat het ter stemming voorgelegde voorstel geen enkele prioriteit geeft aan het type habitat dat beschermd moet worden, en ook wordt er geen rekening gehouden met visserijactiviteiten. Het verbod zou daarom van toepassing zijn op al het vistuig dat in contact komt met de bodem, ongeacht hun kenmerken en effecten, die toch zeer verschillend zijn. De sector beweert dat het disproportioneel is om extra verliezen aan visgronden op te leggen zonder duidelijke, data gedreven ecologische doelstellingen. Vooral in een tijd waarin duizenden vierkante kilometers worden aangewezen voor offshore windparken.
Bovendien bekritiseert de EBFA opnieuw dat er geen sociaal-economische impactanalyse is uitgevoerd, ondanks dat dit wettelijk verplicht is en de onmiskenbare impact die het voorstel zal hebben op alle visserijbedrijven en de toeleveringsketen.
Uitstel van stemming een mooi resultaat
Veel lidstaten gaven aan nog niet klaar te zijn om tijdens de bijeenkomst, onder toezicht van de Marine Strategy Coordination Group, een besluit te nemen. Daarbij brachten ze argumenten naar voren, zoals de noodzaak om met de visserijsector over het voorstel te praten. Zelfs landen die tijdens de laatste Goede Milieutoestand (GES) bijeenkomst aangaven vóór het wetsvoorstel te zijn, waaronder Nederland, gaven aan nog niet klaar te zijn voor het nemen van een besluit.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Durk van Tuinen.