Het project NO-REGRETS, waar de betrokkenheid en ondersteuning van de Nederlandse Vissersbond bij gevraagd is, heeft een subsidie van 6,7 miljoen euro toegekend gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Het project wil kennis vergaren om de ecologische impact van de energietransitie van fossiele brandstoffen naar windenergie zo goed mogelijk te begrijpen.
Wetenschappers en onderzoeksinstellingen kunnen financiering aanvragen bij de NWO. Na het indienen van een onderzoeksvoorstel of ‘proposal’, wordt er bepaald welke projecten of onderzoeken op geld van de NWO kunnen rekenen. Ook het project NO-REGRETS, dat is aangevraagd door het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), heeft een proposal bij de NWO ingediend. Begin november is bekend geworden dat deze gefinancierd gaat worden.
NO-REGRETS
Het project North Sea Renewable Energy: Gaining the Required Ecological Knowledge for the Transition (NO-REGRETS) moet inzichten bieden in hoe de Noordzee het best kan worden gebruikt in de toekomst, met het oog op de energietransitie. Met het project wordt er onder andere onderzoek gedaan naar de impact van windmolens op vis en visserij. Diverse stakeholders zijn betrokken bij het project, waaronder het NIOZ, Deltares en Wageningen Universiteit. Ook de Nederlandse Vissersbond is gevraagd om input.
Belangrijk voor de sector
Het project is van groot belang voor de visserijsector. De uitkomsten van het onderzoek kunnen houvast bieden in het traject Ruimte op de Noordzee. De ecologische impact van windturbines op zee zijn tot nu toe nog onbekend. En dat terwijl de gevolgen voor meerdere gebruikers van de Noordzee groot kunnen zijn. “Als Nederlandse Vissersbond maken we ons ernstige zorgen over de ambities op het gebied van windenergie op de Noordzee. Met name de ruimte die voor deze ambitie nodig is op de Noordzee, is voor de visserijsector een grote bedreiging. Daarnaast is eigenlijk nog niet goed bekend wat de effecten van de aanwezigheid van windmolenparken zijn op de Noordzee-natuur, zeker niet op de schaal die geambieerd wordt. Het is daarom van belang dat projecten als NO-REGRETS zo snel mogelijk worden uitgevoerd en we als visserijorganisatie betrokken zijn”, geeft Amerik Schuitemaker aan.
Onderzoekstraject
Het project zal zo’n vijf jaar duren. Daarin wordt de tijd genomen om diverse aspecten te onderzoeken, onder meer de hydrodynamica, primaire productie en zoöplankton. Ook wordt er uitgebreid gekeken naar vissen en de invloed van windturbines op productiviteit. Naar verwachting worden er in 2028 ook gesprekken met de sector gevoerd.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Amerik Schuitemaker.