DG MARE van de Europese Commissie voert een onderzoek uit ter evaluatie van de aanlandingsverplichting. Als onderdeel van het onderzoek wordt een enquête uitgevoerd om de implementatie van de aanlandingsverplichting te begrijpen vanuit het standpunt van verschillende groepen belanghebbenden in heel Europa. Daarom is het belangrijk dat ook vissers de enquête invullen, zodat dit wordt meegenomen in de evaluatie van de maatregel.
Inzicht in effecten van aanlandplicht
Het onderzoek is er met name op gericht om bewijsmateriaal te verzamelen voor een beoordeling van hoe de aanlandplicht heeft gepresteerd en werkt en waarom deze presteert zoals ze doet. De resultaten en bevindingen van het onderzoek zullen worden gebruikt om de Europese Commissie te helpen bij het opstellen van een evaluatie. Deze evaluatie moet op basis van feiten laten zien of het EU-optreden nog steeds gerechtvaardigd is. Ook wordt gekeken of er lessen getrokken kunnen worden om EU acties te verbeteren of te veranderen.
Het onderzoek moet bewijsmateriaal opleveren dat betrekking heeft op alle vijf verplichte evaluatiecriteria van de richtsnoeren voor betere regelgeving, namelijk: effectiviteit, efficiëntie, relevantie, samenhang en toegevoegde waarde voor de EU.
Enquête invullen
Belanghebbenden worden uitgenodigd om de enquête individueel in te vullen. De enquête staat open tot 30 juni 2024. De vragenlijst is in het Nederlands. De reacties op de enquête van belanghebbenden zullen het onderzoeksteam helpen de implementatie van de aanlandingsverplichting in de lidstaten te begrijpen.
U kunt naar de online enquête via onderstaande link:
https://deloittenl.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_6rP0t9n51RQrm6i
Of via QR Code:
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Durk van Tuinen.