Vonk, een onderwijsinstelling gevestigd in Noord-Holland, speelt een cruciale rol in het opleiden van de volgende generatie professionals binnen diverse sectoren. Met opleidingen in onder andere economie en ondernemen, ICT, zorg en welzijn, toerisme en recreatie, horeca en voeding, de groene leefomgeving en dierwelzijn, biedt Vonk een breed scala aan opleidingen. Gerrit Kraak, voormalig visser en docent visserij bij Vonk, vormt het hart voor innovatieve projecten bij Vonk. Met zijn jarenlange ervaring als visser, slaat hij de brug tussen theorie en praktijk en brengt hij niet alleen diepgaande vakkennis, maar ook een praktijkgerichte benadering naar het onderwijs.
Vonk
In Den Helder ligt de focus specifiek op nautisch, maritiem en technisch onderwijs. Vonk is met de opleidingen in Den Helder een drijvende kracht achter innovatieve projecten die het mbo-onderwijs moderniseren, met als doel een brug te slaan tussen onderwijs en bedrijfsleven voor wederzijdse versterking. In het vak visserij bereid Vonk studenten voor op de toekomst in de visserijsector. “Door nauwe samenwerking met bedrijven en onderwijsinstellingen speelt Vonk een sleutelrol in initiatieven zoals het Visserij Ontwikkel Plan, het Blue Schools programma en de Oceaan Innovatie Loods”, zegt Gerrit Kraak. “Elk project biedt niet alleen een vernieuwende kijk op beroepsonderwijs, maar versterkt ook de verbinding tussen onderwijs, bedrijfsleven en de regio.” Hieronder staan de 3 projecten verder toegelicht.
Visserij Ontwikkel Plan (VOP): innovatie in de visserijsector
De visserij is een sector met een rijke historie in de regio Kop van Noord-Holland, maar staat ook voor uitdagingen in de toekomst. Het Visserij Ontwikkel Plan (VOP) is opgezet om te voorzien in contextrijke en praktijkgerichte leeromgevingen die de visserijsector van nieuw talent en innovatieve oplossingen voorzien. Vonk breidt haar huidige leerwerkplaats in Den Helder uit tot een regionale leerplaats VOP waar de regio, sector en onderwijs nauw samenwerken om instroom in de visserij te bevorderen.
De regionale leerplaats VOP is een platform waar onderwijs en bedrijfsleven vraaggestuurd werken aan de actuele vraagstukken van de sector. Door nauwe samenwerking met bedrijven in Den Helder, Den Oever en Wieringen, worden onderwijsactiviteiten afgestemd op de behoeften van werkgevers in de visserij. Dit zorgt ervoor dat de kennis en vaardigheden die studenten opdoen perfect aansluiten bij de vraag vanuit de sector en dat de leerplaats een broedplaats wordt voor innovatieve oplossingen.
Blue Schools: versterken van oceaangeletterdheid in de regio
Het Blue Schools programma, een Europees initiatief, vindt in Den Helder zijn basis en wordt lokaal vormgegeven door diverse onderwijsorganisaties. Het hoofddoel van het programma is om oceaangeletterdheid (Ocean Literacy) te bevorderen bij jongeren. Door jongeren te onderwijzen over de invloed van de oceaan op ons leven en onze impact op de oceaan, streeft het programma ernaar om verantwoordelijke en actieve generaties te vormen die bewust en actief bijdragen aan het behoud en de duurzaamheid van onze oceanen.
In Den Helder hebben zes onderwijsinstellingen zich inmiddels aangesloten bij het Blue Schools programma, van basisscholen tot het mbo. Ze richten zich op belangrijke onderwerpen als biodiversiteit, maritieme cultuur, klimaat en oceaan, voedsel uit de oceaan en het belang van schone en gezonde oceanen. Deze onderwerpen zijn ingebed in hun onderwijsprogramma’s en bereiden leerlingen voor op een toekomst waarin ze niet alleen op de hoogte zijn van de uitdagingen die onze oceanen te wachten staan, maar ook de vaardigheden en motivatie hebben om actief deel uit te maken van de oplossing.
De kracht van het Blue Schools programma ligt in de samenwerking met de maritieme sector, lokale overheden, NGO’s en andere belanghebbenden. Samen organiseren ze evenementen zoals de Offshore Experience, Wereld Waterdag en European Maritime Days. Deze evenementen brengen leerlingen en studenten in contact met de maritieme en offshore sector en bieden een waardevol platform om te behouden wat goed is en innovaties in te zetten voor uitdagingen.
Een verdere uitbreiding van het programma is de ontwikkeling van een Blue School Municipality, waarbij onderwijsinstellingen, bedrijven en de gemeente nauwer samenwerken. Dit biedt leerlingen de kans om praktijkgerichte leerervaringen op te doen, terwijl bedrijven profiteren van een goed opgeleide beroepsbevolking en de gemeente bijdraagt aan duurzaam regionaal beleid.
Oceaan Innovatie Loods: Een broedplaats voor maritieme innovatie
Direct gelegen aan de kade in de haven van Den Helder staat de Vonk loods die symbool staat voor de toekomst van de maritieme sector. Deze loods, ook wel de Oceaan Innovatie Loods, is veel meer dan een simpel gebouw; het is een broedplaats voor innovatie, samenwerking en duurzame ontwikkeling.
De maritieme sector staat voor uitdagende omstandigheden die gespecialiseerde training vereisen. De loods wordt ontwikkeld met dit in gedachten. Een dynamische en multifunctionele ruimte waar zowel studenten als ondernemers samenkomen. Hier worden de maritieme experts van morgen voorbereid op hun taken, met een focus op duurzaamheid en technologische vooruitgang.
Binnen de muren van de Noordzee Innovatie Loods werken studenten en professionals zij aan zij aan baanbrekende projecten. Denk aan de doorontwikkeling van schone motoren, het onderhoud van offshore windparken, inspecties met drones en het beheer van logistieke operaties op zee. Deze projecten zijn niet alleen theoretisch; alles in de loods is erop gericht om studenten te voorzien van realistische en interactieve leermogelijkheden die hen voorbereiden op diverse taken en uitdagingen in de maritieme sector.
Voor meer informatie
Voor meer informatie kunt u terecht op de site van Vonk: https://www.vonknh.nl/
Of neem contact op met het team Nederlandse Vissersbond via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Amerik schuitemaker