Het verborgen gezicht van de wereldwijde visserij:
Stel je voor: op het land hebben we gedetailleerde kaarten van bijna elke weg en elk gebouw. Satellieten leggen zelfs de kleinste details vast. Maar terwijl we op het land bijna alles in kaart hebben gebracht, blijft een groot deel van wat er op zee gebeurt verborgen. Tot nu. Een recent onderzoek van Global Fishing Watch, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature, onthult dat 75 procent van de industriële vissersvloten ter wereld niet zichtbaar is voor het publiek. Deze schepen opereren zonder dat hun activiteiten worden gevolgd door openbare systemen. Vooral rond Afrika en Zuid-Azië vindt deze “onzichtbare” visserij plaats. Ter vergelijking: slechts 25 procent van de schepen in de transport- en energiesector blijft buiten het publieke zicht.
Onbekende status
Wat betekent dit voor ons begrip van de oceanen? Heel veel. De oceanen zijn een van de grootste publieke bronnen op aarde, maar ons inzicht in hoe ze worden gebruikt, is uiterst beperkt. Als driekwart van de vissersschepen niet wordt gemonitord, hoe kunnen we dan beslissingen nemen over duurzaam beheer van de visbestanden? Hoe kunnen we de impact van deze activiteit op kwetsbare mariene ecosystemen begrijpen? Het onderzoek maakt gebruik van geavanceerde technologieën, waaronder machine learning en satellietbeelden, om een gedetailleerde kaart van de wereldzeeën te creëren. Deze kaart onthult niet alleen verborgen schepen, maar ook offshore-infrastructuur zoals olieplatforms en windturbines. Voor het eerst krijgen we een volledig beeld van wat zich echt op onze oceanen afspeelt. En dat beeld is zorgwekkend.
Ontwikkelingen visserijactiviteit
Tijdens de coronapandemie daalde de wereldwijde visserijactiviteit met ongeveer 12 procent, terwijl de ontwikkeling van offshore energie juist toenam. Windturbines namen voor het eerst in 2021 in aantal toe en overtroffen zelfs olieplatforms. Dit toont aan hoe snel de exploitatie van de oceanen verandert, en hoe de industriële druk op onze zeeën blijft toenemen. Waarom is dit belangrijk? Omdat we de oceanen nodig hebben om te overleven. Ze reguleren ons klimaat, beschermen ons tegen stormen en bieden voedsel en werkgelegenheid voor miljarden mensen. Maar nu we zien hoe diep en breed de menselijke impact is, wordt duidelijk dat we snel moeten handelen om het tij te keren. Als we doorgaan op de huidige weg, zonder de noodzakelijke transparantie en verantwoordelijkheid, riskeren we niet alleen de gezondheid van de oceanen, maar ook ons eigen voortbestaan.
Draaien aan de juiste knoppen
Deze nieuwe inzichten zouden niet alleen beleidsmakers en wetenschappers moeten wakker schudden, maar ook de industrie en het grote publiek. We staan aan het begin van een nieuw tijdperk in het beheer van de oceanen. Transparantie en verantwoordelijkheid moeten daarbij centraal staan. We hebben de technologie, nu is het tijd om die te gebruiken om onze oceanen te beschermen en te behouden voor toekomstige generaties. Het is onze plicht om ervoor te zorgen dat wat nu verborgen is, aan het licht komt, zodat we echt kunnen begrijpen wat er op het spel staat.