Visserij prioriteit voor EU in Brexit onderhandelingen
De visserijsectoren van alle Europese kuststaten die te maken hebben met de Brexit hebben de krachten gebundeld met de oprichting van de Europese Visserij Alliantie (UEFA). Woensdag 22 maart werd deze nieuwe alliantie gepresenteerd in Brussel tijdens een ronde tafel-bijeenkomst over de Brexit.
Deze bijeenkomst werd voorgezeten door Europarlementariër Alain Cadec, tevens voorzitter van de visserijcommissie van het Europese Parlement. De UEFA vertegenwoordigt de vloten en kustgemeenschappen in België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Nederland, Polen, Spanje en Zweden. Deze landen vrezen de gevolgen van de Brexit voor hun visserijen. Een harde Brexit betekent dat Groot-Brittannië haar exclusieve economische zone sluit voor Europese vissers, waarop de EU importheffingen oplegt aan Britse producten.
Vragen die de EUFA wil beantwoorden zijn:
- Wat zijn de uitdagingen van een harde Brexit voor de visserijsectoren in de aangesloten landen?
- Hoe kunnen we tot een overeenkomst komen die zowel voor de visserijsector en kustgemeenschappen in de EU als het Verenigd Koninkrijk gunstig is?
- Hoe kan inzichtelijk worden gemaakt wat de onderlinge afhankelijkheid is van de EU en de Britse markt als het gaat om de handel in de visserijproducten?
De Britse regering start op 29 maart de artikel 50-procedure en zet daarmee de Brexit in gang. In reactie hierop dringt de EUFA er bij de EU op aan om van de visserij een prioriteit te maken in het mandaat, dat de Europese Raad de komende dagen verstrekt aan de onderhandelaars van de Europese Commissie. De EUFA vindt het van essentieel belang voor zowel de EU als het Verenigd Koninkrijk dat er een lange termijn post-Brexit overeenkomst komt. Deze overeenkomst moet voordeel opleveren voor alle partijen: de Europese én de Britse visserijsector inclusief het duurzaam beheer van visbestanden.
Het moge duidelijk zijn dat de Europese en Britse visserijsectoren onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn. We delen dezelfde schaarse bronnen, we delen visgronden en markten. Wederzijdse toegang tot markten en historische vangstaandelen hebben onze sectoren de afgelopen eeuwen gekenmerkt. En de cijfers spreken voor zich: eenderde van de vangsten van de UEFA-vloot komt uit Britse wateren; tweederde van de Britse visexport is bestemd voor de Europese markt.
Voorzitter van de EUFA Gerard van Balsfoort: “Elke exit-overeenkomst heeft verstrekkende gevolgen, zowel economisch als sociaal, voor onze vissers en onze visserijgemeenschappen. Uit onze eerste analyse blijkt dat bij een ‘harde Brexit’ er tot 6.100 banen verloren kunnen gaan in de gehele visserijsector.”
“Daarom is de Europese Visserij Alliantie van mening dat het essentieel is om de visserij expliciet op te nemen in het mandaat van de Raad aan de Europese Commissie voor de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk. We hebben inmiddels onze hulp aangeboden aan de EU-onderhandelaars om ervoor te zorgen dat onze zorgen worden begrepen en dat, ongeacht hoe de exit-overeenkomst eruit komt te zien, er de volgende garanties liggen: wederzijdse toegang tot elkaars traditionele visgronden, behoud van de huidige verdeling van de TAC’s en quota en een verantwoord lange termijn-visserijbeheer,” aldus Van Balsfoort.
Volgens Alain Cadec nemen de EU-onderhandelaars de zorgen van de visserij uiterst serieus: “Het staat buiten kijf dat we het Verenigd Koninkrijk alleen heffingsvrije toegang tot de Europese markt kunnen bieden voor hun visserijproducten als onze schepen toegang houden tot hun wateren.”
Over de Europese Visserij Alliance
De Europese Visserij Alliantie is een coalitie van Europese vissersvloten die impact ondervinden van de Brexit. De alliantie is een samenwerking van alle nationale visserijorganisaties van België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Nederland, Polen, Spanje en Zweden. De alliantie vertegenwoordigt meer dan 18.000 vissers en 3.500 schepen in de gehele visserijsector, met een jaaromzet van 20,7 miljard euro. Vanuit Nederland wordt de EUFA mede gestuurd door de Redersvereniging voor de Zeevisserij, Visned en de Nederlandse Vissersbond.
Voor persvragen en meer informatie kunt u contact opnemen met:
Voorzitter: De heer Gerard Van Balsfoort
Secretariaat: +32 2 282 96 99