Staandwantvisserij is de samenvattende term voor alle vismethoden waarbij het vistuig stil staat in het water.
De visserij met staande netten berust op het principe dat vissen gevangen worden, doordat zij zelf in het netwerk verstrikt raken. Over het algemeen wordt met staanwantvisserij de visserij met staande netten bedoeld. Op de Noordzee en Waddenzee wordt door staandwantvissers vooral gevist op vissoorten als kabeljauw, tong, heek, tarbot, zeeduivel, harder, zeebaars en schol. Met name in het Verenigd Koningkrijk, Frankrijk, Denemarken en Noorwegen zijn veel staandwantvissers actief.
Certificering
De laatste jaren is deze vorm van visserij ook in Nederland in trek. Het betreft dan vooral het gebruik van verankerde bodemnetten die voor het grootste deel van de tijd plat op de bodem liggen en die alleen bij het keren van het tij worden opgericht waardoor bodemvissen als tong en kabeljauw worden gevangen. De staandwantvisserij in Nederland is een kleinschalige en ambachtelijke vorm van visserij. Zij omvat een vloot van circa 70 kleinere vaartuigen, verspreid over de hele Nederlandse kust. Het merendeel vist alleen van april tot november in de kuststrook op tong. De winter wordt door deze vissers gebruikt voor onderhoud aan de netten.
De staandwantvisserij is gecertificeerd met het Friends of the Sea label voor duurzame visserij. De Coöperatieve Visserij Organisatie (CVO) is certificaathouder.
Kenniskring
De staandwantvissers hebben in 2008 ook een zogenaamde kenniskring staandwantvisserij opgericht. Een kenniskring heeft als doel om kennis en ervaring uit te wisselen tussen visserijondernemingen. Deelnemende vissers worden begeleid door deskundigen van het LEI en IMARES.
Duurzaam
Staandwant is een zeer selectieve vorm van visserij door het gebruik van netten die speciaal voor een bepaalde vissoort en vismaat zijn ontworpen. Hierdoor is er sprake van geen of zeer geringe bijvangst van ondermaatse vis. Bodemberoering speelt geen rol van betekenis en de visserij vereist relatief weinig brandstof. Daarmee voldoet de staandwantvisserij aan belangrijke voorwaarden voor een duurzame visserij. De visserij op zeebaars en harders op de Wadden is gecertificeerd met Waddengoud.