Wie wordt de Held van de Smaak 2015? Inmiddels zijn de voorrondes voor deze verkiezing in volle gang en wordt er de komende weken per provincie een provinciale Held van de Smaak bekend gemaakt. De Nederlandse Vissersbond wil alvast de winnaars tot nu toe, feliciteren met hun provinciale titel. Alle provinciale Helden dingen vervolgens mee naar de landelijke titel ‘Held van de Smaak’. De finalisten worden allemaal bezocht door de vakjury.
Held
Een Held van de Smaak is een pionier, een voorbeeld voor anderen en iemand die de toon zet in zijn of haar vakgebied. Kortom, een echte Held. Een Held die direct contact heeft met de consument en een actieve pleitbezorger is voor de Week van de Smaak. Voor de volgende provincies zijn inmiddels de Helden van dit jaar bekend:
Groningen:
Waddenvissers Barbara en Jan Geertsema, Goede vissers en proeflokaal ’t Ailand te Lauwersoog
Afgelopen vrijdag ontvingen Barbara en Jan de prijs uit handen van de interim voorzitter van de Stichting Streekproducten Groningen, dhr. Hendrik-Jan Kieft. “Barbara en Jan zijn traditionele vissers op het Wad, initiatiefnemers van Goede Vissers, eigenaar van proeflokaal ’t Ailand, actief in Slow Fish wereldwijd en maken deel uit van het presidium Traditionele vissers van de Waddenzee. Ze verkopen vis, die ze zelf hebben gevangen maar ook van collega vissers, aan consumenten op biologische markten en aan restaurants.
“Barbara en Jan laten zetten zich in om het ambacht van de staand want visserij door te geven aan de volgende generatie. In proeflokaal ’t Ailand inspireren ze jonge werknemers die betrokken raken bij de Waddenzee vissers. Ze zijn de Slow Food beweging van top tot teen, van vin tot staart,” aldus de juryvoorzitter H.J.Kieft.
Noord-Holland:
Theo Rekelhof, Visserijbedrijf Rekelhof te Kudelstaart
Afgelopen week werd Theo Rekelhof van Visserijbedrijf Rekelhof in Kudelstaart verkozen tot Held van de Smaak Noord-Holland 2015. De verkiezing werd gehouden bij groothandel De Kweker in Amsterdam. Een ervaren vakjury, geleid door Gerrit Kraak, ledenraadslid van Nederlandse Vissersbond, beoordeelde daar vier genomineerden, allen visspecialisten afkomstig uit Noord-Holland, met veel hart voor hun vak. Gelet werd met name op hoe de kandidaten invulling geven aan de begrippen ‘verantwoord’, ‘ambachtelijk’, hoe er richting de consument gecommuniceerd wordt over de herkomst van hun producten en natuurlijk ook welke rol smaak speelt in hun vak.
Zeeland:
Job en Miranda Bout, Vis van Job te Tholen
Op vrijdag 31 juli maakte de vakjury bekend wie de provinciale Held van de Smaak Zeeland 2015 is geworden. Job en Miranda Bout mogen als Zeeuwse Held van de Smaak Zeeland vertegenwoordigen bij de landelijke Held van de Smaak verkiezing in het september. Deze uitverkiezing danken zij aan het feit dat zij met tomeloze inzet, enthousiasme en grote mate van professionaliteit met hun vissersbedrijf “Vis van Job” bezig zijn. Met lange adem en veel geduld is het hen gelukt een vergeten en miskende vis zoals de harder weer terug op de (menu)kaart te krijgen.
Utrecht:
Alex Koelewijn, Spakenburg Paling te Spakenburg
Alex Koelewijn is benoemd tot Held van de Smaak van de provincie Utrecht. Alex is, samen met zijn broer Peter, eigenaar van ‘Spakenburg Paling’. Daar rookt hij o.a. paling, zalm en forel. Smaak, duurzaamheid en kwaliteit staan daarbij voorop. Om de beste smaak te realiseren, kiest hij voor topkwaliteit vis en de traditionele methode van roken met hout, zonder toevoeging van water. ‘Gerookt met hout, vuur en liefde’ is zijn motto. Vis roken op deze wijze is zeer ambachtelijk en levert een heerlijk smaakvol product op. Daarnaast zet Alex zich in voor een verduurzaming van de palingsector. Alex is sinds 2010 medeoprichter en voorzitter van DUPAN (Stichting Duurzame Palingsector Nederland). Hij stelt dat een goed gereguleerde beroepsvisserij en vishandel kunnen bijdragen aan de instandhouding van een soort.
Noord-Brabant:
Cor van Dort (83), te Bergen op Zoom
Laatste weervisser Cor van is gekozen tot de Brabantse Held van de Smaak 2015, in het thema ‘verantwoorde vis, schaal- en schelpdieren’. Een belangrijk thema vanwege het belang van duurzame visserij naar de toekomst toe. De 83-jarige Cor vist al sinds zijn 15e op ansjovis. Hij is de laatste weervisser van Europa en heeft zijn eeuwenoude ambacht inmiddels overgedragen aan een opvolger. De vakjury stemde unaniem in met de benoeming. Juryvoorzitter Remco Beekers (ZLTO bestuur) was onder de indruk van de passie van Cor voor het vissers-vak wat hij als 15-jarige jongen heeft geleerd en nu dus al tot zijn 83ste levensjaar beoefend. ‘Cor van Dort is een echte Brabantse Held die zich tot op hoge leeftijd inzet voor het behoud van de ‘weervisserij’ in Nederland en met de Bergse Ansjovis een uniek, duurzaam en smaakvol product levert’. De smaak van de vers gevangen en gebakken ansjovis werd beoordeeld door jurylid Geert Braks (eigenaar van streekrestaurant de Hofkaemer in Bergeijk) die hierover echt heel aangenaam verrast was. ‘Heerlijk vers, met een smaak die lekker lang blijft hangen en niet te zout’. ‘Wij denken dat Cor van Dort een heel goede kandidaat is voor de landelijke verkiezingen’ aldus de vakjury.
Stemmen
De winnaars van de provinciale Held van de Smaak verkiezingen dingen mee naar de landelijke titel Held van de Smaak. Naast een juryprijs wordt er ook een publieksprijs uitgereikt. Wie is volgens u de landelijke Held van de Smaak? Vanaf eind augustus kunt u via de site www.weekvandesmaak.nl uw stem uitbrengen. Tijdens de feestelijke opening van de Week van de Smaak, op vrijdag 11 september a.s. in Leeuwarden worden de winnaars bekend gemaakt.