Internetpiraterij of cybercrime kent vele verschijningsvormen en bedreigt ook de Nederlandse visserijbedrijven die steeds meer online werken. Welke bedreigingen zijn er, hoe wordt het probleem bestreden en wat kunt u doen voor de digitale veiligheid voor u en uw bedrijf?
De Nederlandse economie lijdt jaarlijks 10 miljard euro schade door cybercrime. Dit meldde accountantskantoor Deloitte op basis van een onderzoek naar de schade van digitale misdaad in september vorig jaar. Hoewel middelgrote bedrijven tot nu toe redelijk buiten schot zijn gebleven, is er altijd het risico van een aanval door internetpiraten.
Cybersecurity agenda
Vanwege het belang van internet voor de Nederlandse economie heeft de overheid heeft van de bestrijding van internetcriminaliteit een speerpunt gemaakt. In de begroting voor dit jaar is er extra geld voor gereserveerd en twee weken geleden, op 24 april, heeft minister Grapperhaus de Nederlandse Cybersecurity Agenda bekend gemaakt. Met dit actieprogramma moet Nederland digitaal veilig gemaakt worden.
Steeds meer Nederlanders maken zich zorgen om cyberaanvallen, digitale verstoringen en ontvreemding van persoonsgegevens. De zorg over terrorisme is afgenomen. Lees meer in de voorjaarsmeting van de Risico- en Crisisbarometer op https://t.co/3enMJyfzD6 pic.twitter.com/ZgPfOhHyRg
— NCTV (@NCTV_NL) 9 mei 2018
Criminele bendes
Bij cybercrime denken veel mensen aan nerds die voor de lol of als protest een website kraken. Maar tegenwoordig gaat het om criminele bendes die op geld uit zijn. Bijvoorbeeld via het verspreiden van virussen die uw computer gijzelen (ransomware), helpdeskfraude, skimmen (het kopiëren van de chip op een bankpas), identiteitsfraude en bankrekeningfraude (phising). Daarnaast is er het fenomeen van de DDoS-aanval, waarmee onze banken, Rijkswaterstaat en de Belastingdienst onlangs nog te maken hadden. Het kabinet wil al deze vormen van internetpiraterij effectiever gaan bestrijden door een nauwere samenwerking tussen overheid, politie, burgers en bedrijven.
DDoS-aanval
Een DDoS-aanval (Distributed Denial of Service) houdt in dat een netwerk van computers in één keer heel veel data naar een server gestuurd om die te overbelasten. Het netwerk van computers dat de data stuurt, wordt een botnet genoemd. Dit zijn gehackte computers van onschuldige gebruikers die worden misbruikt om zulke aanvallen uit te voeren.
Hoewel kleine bedrijven en particulieren zelf geen directe schade hoeven te ondervinden van zo’n aanval, is het belangrijk dat zij hun apparatuur en netwerken wél tegen deze vorm van misbruik beschermen. Want aanvallen met botnets vormen een mogelijke bedreiging voor ons allemaal.
Veiligheid aan boord
Kotters hebben aan boord een laptop of pc voor onder meer het bijhouden van het e-logboek. Teun de Boer van E-catch: “De logboekgegevens die dagelijks verstuurd worden, zijn beveiligd via encryptie en een beveiligde verbinding. Het risico dat aan boord afgedekt moet worden, is op systeemniveau.”
In feite verschilt dit niet van de situatie thuis of op kantoor. De laptop of computer moet goed beveiligd zijn (zie ook de tips hieronder) met een virusscanner, firewall en andere beveiligingsprogramma’s. De belangrijkste tip: schakel een gespecialiseerde ICT-leverancier in en laat deze partij ervoor zorgen dat uw beveiliging goed en up-to-date is. Dat is geen overbodig advies, bemerkt plotterkaarten-specialist Ruben van Beek die werkt voor de Nederlandse Vissersbond: “De meeste computers aan boord staan vol met virussen.”
Tips van de politie
Voor bedrijven is het beste advies: laat uw ICT-zaken (uw netwerk, eventueel uw website, internet aan boord) verzorgen door een professionele leverancier. Deze zorgt ervoor dat uw beveiliging up-to-date blijft.
Meer gericht op het particuliere thuis-internet biedt de politie op de eigen website veel informatie over wat u kunt doen om cybercrime tegen te gaan. Daar zijn ook de meest praktische tips te lezen: de te nemen acties waaraan menigeen (te) weinig tijd en aandacht besteedt.
- Zorg dat uw computer goed beveiligd is en dat u de benodigde updates downloadt en installeert.
- Maak gebruik van een virusscanner, firewall, anti-spyware, advertentieblockers (apps die advertenties tegenhouden die mogelijk een virus bevatten) en veilige websites. Van veel apparatuur moet bij ingebruikname eerst de beveiliging worden ingeschakeld.
- Activeer de passieve beveiliging, gebruik daarvoor sterke en unieke wachtwoorden die u met een speciaal wachtwoordbeheerprogramma kunt opslaan.
- Gebruik een goed wachtwoord van minimaal acht tekens, met hoofdletters en kleine letters, cijfers en bijvoorbeeld symbolen als een vraagteken of uitroepteken erin.
- Maak een back-up van uw documenten, klik niet op onverwachte linkjes en geef nooit uw inlog- of pincode af.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jacob Snoek, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl