Het Verenigd Koninkrijk is een viertal consultaties gestart over verschillende visserijbeheerplannen die van toepassing zijn op specifieke soorten of visgebieden. Elk van deze plannen kent een online consultatieperiode waarop ook betrokken kuststaten inspraak mogen leveren. De Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid zal ook inspraak leveren op de consultaties evenals de European Association of Fish Producers Organisations (EAPO) waar de Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid deel van uitmaakt.
Inspraak op Engelse visserijbeheerplannen
Na de Brexit heeft het VK de Fisheries Act 2020 gepubliceerd. Deze wet biedt het raamwerk voor het beheer van de Britse visserij als onafhankelijke kuststaat. In de Britse Visserijwet is een bepaling opgenomen voor de publicatie van visserijbeheerplannen (FMP’s), die van toepassing kunnen zijn op specifieke soorten of visgebieden. De komende jaren zullen in totaal 43 FMP’s worden gepubliceerd. Elk van deze plannen zal een online consultatieperiode kennen, waarin belanghebbenden hun mening kunnen geven. De lijst met visserijbeheerplannen is hier te lezen.
De EAPO heeft vier consultaties geselecteerd die erg belangrijk zijn voor onze vloot en hierop zal online inspraak geleverd worden:
- Beheerplan voor het Kanaal: demersale niet-gequoteerde soorten
- Het beheerplan over platvis in de zuidelijke Noordzee en het oostelijke Kanaal
- Hervorming van het discardplan
- Elektronische bewaking op afstand (REM)
Uitleg per onderdeel
Per onderdeel wordt hieronder uitgelegd welke richting het op gaat in deze verschillende visserijbeheerplannen van het VK.
1. Beheerplan voor het Kanaal: demersale niet-gequoteerde soorten
Het Britse Departement voor Environment Food & Rural Affairs (DEFRA) geeft prioriteit aan verschillende onderwerpen om niet-gequoteerde soorten te beschermen in Het Kanaal, namelijk:
- Het beperken van toekomstige flyshoot-inspanningen
- Minimale instandhoudingsreferentiegrootte
- Inktvis
- Monitoringsprogramma
- Educatie, adoptie van vrijwillige richtlijnen en het ontwikkelen van gedragscodes.
Hoe zit het met EU-schepen?
Alle regelgevende maatregelen bij het inwerking stellen van dit beheerplan zullen bindend zijn voor alle vaartuigen die in de Britse wateren vissen.
De consultatie voor dit onderwerp sluit op 1 oktober om 23.59 uur.
2. Het beheerplan over platvis in de zuidelijke Noordzee en het oostelijke Kanaal
DEFRA wil platvis in de zuidelijke Noordzee en het oostelijke Kanaal beter in kaart brengen en beheren. Maatregelen om het platvisbeheer te verbeteren zouden volgens DEFRA onder andere kunnen zijn:
- Beginselen om de TAC in in lijn te brengen met de Maximal Sustainable Yield (MSY)
- Introductie van minimale instandhoudingsreferentiematen voor tongschar, tarbot en griet
- Het ontwikkelen van haalbare opties voor het beheer van gesleept vistuig binnen de 12 zeemijl
Hoe zit het met EU-schepen?
Alle regelgevende maatregelen ter implementatie van dit beheerplan zullen bindend zijn voor alle vaartuigen die in de Britse wateren vissen.
De consultatie voor dit onderwerp sluit op 1 oktober om 23.59 uur.
3. Hervorming van het discardplan
DEFRA heeft verklaard dat “het duidelijk is dat de aanlandingsverplichting ineffectief is gebleken en dat we hervormingen moeten overwegen”. De Visserijwet 2020 bevat een bijvangstdoelstelling die DEFRA drie doelstellingen biedt:
- Vangsten moeten worden geregistreerd en verantwoord.
- Bijvangst moet worden vermeden of verminderd.
- Bijvangst moet waar nodig worden aangevoerd.
Om deze doelstellingen te bereiken heeft DEFRA een aantal bestanden geïdentificeerd die het risico lopen dat de aanvoer en teruggooi de quota overschrijden:
DEFRA richt een stuurgroep op om aanpassingen aan het vistuig en andere maatregelen te identificeren die de teruggooi in de visserij kunnen verminderen. Daartoe zullen zij veranderingen in de vangstadministratie, veranderingen in de selectie van vistuig, gebiedssluitingen, de invoering van een teruggooi-preventieheffing en vrijstellingen bespreken.
Hoe zit het met EU-schepen?
Alle wijzigingen in de manier waarop quota worden verdeeld, zijn alleen van toepassing op Engelse schepen. Wijzigingen in de selectiviteit van het vistuig kunnen verplicht zijn voor alle vaartuigen in de visserij, evenals de sluiting van gebieden. Wat betreft teruggooi-preventieheffingen en -vrijstellingen zouden deze alleen van toepassing zijn op Engelse schepen.
Deze consultatie sluit op 9 oktober om 23.59 uur.
4. Elektronische bewaking op afstand
DEFRA streeft naar volledig gedocumenteerde visserij in Engelse wateren. Om dit te doen, hebben ze een routekaart gepland die in 3 fasen zal worden geïmplementeerd:
- Bewijsonderzoek uitgevoerd om visserijtakken te identificeren die prioriteit hebben(2023).
- Stuurgroep die de implementatie van elektronisch toezicht op afstand in vijf prioritaire visserijtakken moet begeleiden (2023-2028)
- Elektronische monitoring op afstand is waarschijnlijk verplicht in ten minste twee van de prioritaire visserijtakken en er wordt vooruitgang geboekt in de richting van de volledige implementatie van elektronische monitoring op afstand in andere visserijtakken (2028).
De voorgestelde prioritaire visserijtakken zijn de volgende:
- pelagische trawls > 24 meter, actief in Engelse wateren
- demersale zegens > 10 meter, in de Engelse wateren van de zuidelijke Noordzee en het Engelse Kanaal
- Demersale trawls > 10 meter met maaswijdten tot 120 mm in de Engelse wateren van de Noordzee
- Vaste en drijfnetten > dan 10 meter in de Engelse wateren van de Keltische Zee en het Engelse Kanaal
- Demersale sleepnetten > 10 meter, inclusief boomkorren in de Engelse wateren van de Keltische Zee en het Engelse Kanaal
Hoe zit het met EU-schepen?
Elektronische monitoringprogramma’s op afstand moeten het potentieel hebben om interoperabel te zijn met monitoringsystemen van andere visserijautoriteiten om negatieve gevolgen voor de visserijactiviteit te voorkomen.
Deze consultatie sluit op 9 oktober om 23.59 uur.
Het volledige document met uitleg over de vier consultatierondes is hier te lezen. Dit document is in het Engels.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Durk van Tuinen.