In het project Aantonen overleving wordt wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd naar de overlevingskansen van de ondermaatse vissoorten tong, schol en schar in relatie tot de aanstaande aanlandplicht voor de demersale visserijsector.
In overleg met IMARES wordt gewerkt aan de totstandkoming van een internationaal protocol voor de wijze van onderzoek naar overleving van platvis. In het project is onderzoek voorzien naar:
- Het ontwikkelen van een methode (reflexmethode) waarmee met lagere kosten en eenvoudiger voor verschillende visserijen de overlevingskans van (bij)vangst kan worden ingeschat
- Onderzoek naar de overleving van bijvangst, in het bijzonder schol, tong en schar
Onderzoeksreizen
Voor de reflexmethodiek is het noodzakelijk om de reflexen te koppelen aan daadwerkelijke overleving van de onderzochte vis. Er zullen onderzoeksreizen worden uitgevoerd waar ondermaatste vis gehouden zal worden en de sterfte in beeld gebracht zal worden. De uitkomst van het onderzoek van dit project levert enerzijds informatie op over de mogelijkheden aan boord om overlevingskansen te vergroten, en anderzijds extra informatie op voor het onderzoek dat voorgesteld wordt in het project Verbeteren verwerkingslijn. Dit project versterkt het inzicht in de variabelen die van invloed zijn op overleving door een langere reeks data te verzamelen en te analyseren van dezelfde schepen. Wanneer er succesvol aangetoond kan worden dat de overlevingskansen van de diverse soorten in de Nederlandse (demersale) visserij aanzienlijk zijn, kan de uitgangspositie worden gesterkt om te komen tot uitzonderingen op de aanlandplicht voor bepaalde vissoorten en/of visserijen.
Looptijd
Het project loopt van 1 april 2014 t/m 31 december 2015.
Eindrapport
In 2015 verscheen het eindrapport ‘Aantonen overleving’ & het onderzoeksrapport van IMARES.
Projectpartners
De hoofdaanvrager van het project is de Coöperatieve Visserij Organisatie (CVO). Bij deze organisatie zijn de volgende Producenten Organisatie aangesloten:
- De Coöperatieve Producentenorganisatie en Beheergroep Delta Zuid U.A.
- De Coöperatieve Producentenorganisatie Nederlandse Vissersbond U.A.
- De Coöperatieve Producentenorganisatie en Beheergroep Texel U.A.
- De Coöperatieve Producentenorganisatie en Beheergroep West U.A.
- De Coöperatieve Producentenorganisatie en Beheergroep Wieringen U.A.
- De Coöperatieve Producentenorganisatie voor de Visserij Urk U.A.
- De Internationale Garnalen Producenten Organisatie Rousant U.A.
Medeaanvragers zijn Visveiling Urk B.V., Visafslag Hollands Noorden v.o.f. en Oromar B.V.. De Rederscentrale c.v. en de Blueports hebben door middel van een intentieverklaring aangegeven nauw betrokken te willen worden bij dit project. IMARES draagt zorg voor de (wetenschappelijke) begeleiding en de projectleiding is in handen van Inger Wilms (CVO).
Financiering
Dit project wordt financieel mede mogelijk gemaakt door het Europees Visserij Fonds (EVF).