De frustratie was voelbaar in de ledenraad afgelopen dinsdag tijdens de presentatie van Hilbert Klok, branchespecialist Wind op Zee bij de Nederlandse Wind Energie Associatie (NWEA). Klok houdt zich in zijn functie bezig met vraagstukken over het net op zee en de financiering van windenergieprojecten. Tijdens de ledenraad ging hij in gesprek met de visserijsector over de huidige en toekomstige windmolenparken op zee.
Zoekgebieden windmolenparken
Doel van de NWEA is om zoveel mogelijk windmolenparken op zee te bouwen, een doel dat haaks op de belangen van de visserij staat. “Onze belangen botsen”, begint Klok zijn presentatie waarin hij een afbeelding toont van de huidige zoekgebieden voor windmolenparken op de Noordzee. De huidige zoekgebieden zijn aangewezen door de overheid, nadat zij -zoals ze zelf aangeven- in gesprek zijn geweest met alle belanghebbenden partijen op de Noordzee. De visserij voelt zich in deze gesprekken niet gehoord. Op de vergadertafel ligt een duidelijke ‘heatmap’ van rijke visserijgronden. Precies op de drukstbezochte visstekken staan rechthoekige lijnen getekend. Lijnen die het zoekgebied voor een windmolenpark vormen.
Slechts 37% windenergie komt bij consument
Klok doet een poging het recht te praten. Onlangs is een zoekgebied verwijdert omdat het aantal vogelslachtoffers daar te hoog zouden zijn en ook voor de scheepvaart is een zoekgebied omgelegd. De vissers hebben hier geen boodschap aan en hekelen het feit dat Klok praat over duurzame energie. “Slechts 37% van de opgewekte windenergie komt bij de consument uit, de rest gaat onderweg verloren. Dat is niet duurzaam”, geeft één van de ledenraadsleden aan.
Wat als de windenergie wegvalt?
De vraag wie de stroomvoorziening opvangt op het moment dat de windenergie door omstandigheden wegvalt wordt, doelend op de onmisbaarheid van kolencentrales, door een ledenraadslid gesteld aan Klok. “We zijn bezig met het ontwikkelen van opslagcapaciteiten van windenergie. Die markt ontwikkelt zich steeds verder en we hopen daardoor in de toekomst een kolencentrales meer nodig te hebben”, beantwoord de NWEA-man de vraag.
Kabelbreuk windmolens op zee
“De toekomstige windmolenparken worden zo ingericht dat ze doorvaarbaar zijn en wellicht medegebruik van de visserijsector toestaan”, vertelt Klok. Eén van de grote risico’s van het vissen in windmolenparken is kabelbreuk. Dit kan ontstaan nadat een sleepnet achter een kabel blijft hangen. “Het repareren van de kabel plus de tijd die het windpark geen stroom kan leveren is een enorme kostenpost”, aldus Klok. Dat de kabel niet diep genoeg, net zoals in Engeland, wordt gegraven zodat de sleepnetvisserij dit soort problemen niet kan veroorzaken heeft ook te maken met geld. “Hoe dieper de kabel wordt gelegd, hoe duurder het is.”
Meer capaciteit windmolens
Tot slot geeft de branchespecialist Wind op Zee aan dat de groter wordende windmolens ook meer capaciteit kunnen leveren. Vanuit de ledenraad wordt gevraagd waarom windmolens met veel capaciteit niet dichter op elkaar gebouwd kunnen worden, zodat er ruimte overblijft voor de visserij. Maar zo makkelijk is het vanuit de ogen van NWEA niet. Als de windmolens namelijk dichter op elkaar staan zitten ze in elkaars windgebied en vangen ze niet de wind die ze nodig hebben om de gewenste capaciteit te leveren.
In gesprek blijven
Ondanks de gespannen sfeer in de ledenraad spreken beide partijen af om in de toekomst contact te houden en in gesprek te gaan over mogelijke kansen.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Johan Nooitgedagt of Durk van Tuinen via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.