De provincie Groningen roept minister Kamp op om windparken boven de Waddeneilanden te realiseren. De oproep is gebaseerd op een rapport dat in opdracht van de provincie Groningen is opgesteld.
In het rapport zijn de mogelijkheden en belemmeringen bestudeerd, maar daarbij is niet gekeken naar het belang van de beoogde locaties als visgronden. Andere belemmeringen die niet bij wet vastliggen (bijvoorbeeld visgronden), zijn niet meegenomen in dit onderzoek is te lezen in het rapport.
Grootste windpark ter wereld
In het persbericht op de website van de provincie is te lezen dat het beoogde windpark het grootste ter wereld moet worden. Uit het rapport van onderzoeksbureau BLIX blijkt dat er voor minimaal 10 gigawatt aan windenergie boven de Waddeneilanden kan worden opgesteld. De combinatie met de bestaande Groningse energie-infrastructuur en de ontwikkelingen van waterstoftoepassingen moet dit de energietransitie in Nederland een impuls geven. De Nederlandse Vissersbond juicht de ontwikkeling van waterstof als energiebron in Groningen toe, maar dan als alternatief voor wind op zee.
Duurzame energie versus duurzaam (vis) voedsel
In ons land komt meer en meer aandacht voor het belang van duurzaam geproduceerd en gezond voedsel in de strijd tegen hart- en vaatziekten, overgewicht en ander ziekten die het gevolg zijn van een ongezond voedingspatroon. Vis is rijk aan onverzadigde vetzuren en aminozuren. Het Voedingscentrum adviseert tweemaal per week vis te eten en vis voor meer en meer trending.
Rijke visgronden opgeofferd
Op het gebied van het beheer van de visbestanden op de Noordzee is het afgelopen decennium geweldige voortgang geboekt, concludeert Europese comité voor wetenschap, techniek en Economie in de visserij (STECF). Maar als het aankomt op het verantwoord beheer van visgebieden – de bron van gezond voedsel – ontbreekt elke regie vanuit de overheid. Windenergieproductie op zee is belangrijk voor de energietransitie, aanvoer van duurzaam gevangen en gezonde visproducten is blijkbaar van ondergeschikt belang. Steeds meer rijke visgronden worden opgeofferd en het behoeft geen hogere wetenschap om in te zien dat dit ten koste gaat van de continuïteit van de duurzame en gezonde voedselvoorziening.
Aandacht voor vis uit de Noordzee
De Nederlandse Vissersbond vindt het belangrijk dat bij de ontwikkeling van wind op zee rekening wordt gehouden met voor de visserij belangrijke productiegebieden. Alleen op die manier kan duurzame visaanvoer worden gegarandeerd voor een groeiende en voedselbewuste bevolking in binnen- en buitenland. Wij hebben de verantwoordelijke Groningse gedeputeerde Nienke Homan (energietransitie) inmiddels benaderd voor overleg.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Derk Jan Berends, T 0527 698151 of secretariaat@vissersbond.nl
<< Terug naar het Weekjournaal