Vandaag presenteerde Eskild Kirkegaard, voorzitter van het ICES-adviescomité, op aanvraag van Peter van Dalen het onlangs uitgebrachte ICES-advies over het pulstuig in de visserijcommissie van het Europees Parlement.
ICES-advies
ICES bracht eind mei, in opdracht van Nederland, een advies uit over de ecologische impact van het pulstuig in vergelijking met de traditionele boomkor. ICES concludeert in dit advies, dat specifiek is gericht op de tongvisserij in de zuidelijke Noordzee, dat pulsvisserij minder negatieve effecten op het zeeleven heeft dan de boomkor.
Pulsvisserij in het Europees Parlement
In de Visserijcommissie van het Europees Parlement kreeg Kirkegaard podium om het advies te presenteren. Het Europees Parlement stemde begin dit jaar voor een totaalverbod op pulsvisserij en ook de negatieve gedachtegang van sommige lidstaten over puls was deze dag hoorbaar in de Visserijcommissie. Zo zou het onderzoek in opdracht van Nederland niet onafhankelijk zijn uitgevoerd en vonden enkele commissieleden de onderzoeksvraag te beperkt.
ICES-advies wel onafhankelijk
Kirkegaard reageerde hier als volgt op: “Wij hebben als ICES de afgelopen jaren vier onderzoeksvragen ontvangen met betrekking tot het pulstuig. Twee daarvan waren afkomstig uit Frankrijk en die hebben wij ook onafhankelijk beantwoord.” Daarnaast vertelde Kirkegaard ook over de procedure binnen ICES om het onderzoek onafhankelijk te houden. “Gedane onderzoeken en resultaten worden altijd bestudeerd en besproken met meerdere onderzoekers.”
Toekomst van pulsvisserij
Nederland hoopt dat het ICES-advies een positieve bijdrage levert aan de discussie omtrent pulsvisserij en de trilogen die op dit moment worden gevoerd tussen het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Raad van Ministers met betrekking tot de toekomst van het pulstuig.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Durk van Tuinen via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.