Zolang er mensen langs de kust wonen, wordt er al gevist. De beroepsvisserij is belangrijk geweest voor de ontwikkeling van Nederland en de welvaart van bekende vissersplaatsen. Een levendige handel in vis tot op de dag van vandaag is daarvan het resultaat.
Kottervloot
De Nederlandse vissersvloot behoort tot de modernste ter wereld. Voor onze kottervloot zijn tong en garnalen de belangrijkste vissoorten.
De kottervloot voert wekelijks een gevarieerd aanbod van verse vis aan op elf afslagen in Nederland. De visafslagen verkopen de vis via de veilklok (met in waarde teruglopend prijsniveau), waarbij de kopers ter plekke bieden. Door een toenemend gebruik van moderne telecommunicatiemiddelen (o.a. via internet) kan tegenwoordig ook op afstand worden gekocht en met andere verkoopmethoden worden gewerkt.
Schelpdiervisserij
De visserij op mosselen, kokkels, oesters, spisula, enzis en andere schelpdieren in de Nederlandse kustwateren is al eeuwenoud. Vroeger raapten kustbewoners de schelpen handmatig voor eigen consumptie. Langzaam ontwikkelde zich in de 20ste eeuw mechanische technieken, waardoor de schelpdiervisserij en -kweek zich verder kon ontplooien. Inmiddels hebben vooral mosselen status verworven als echte Hollandse specialiteit.
Binnenvisserij
De binnenvisserij waaronder de IJsselmeervisserij richt zich op paling, schubvis en wolhandkrab. Deze vissoorten worden met verschillende vismethoden gevangen. De bekende IJsselmeerpaling is een typisch Hollandse delicatesse.