Vanaf 1 juli mag men weer met staande netten vissen op het IJsselmeer. Na de start van het fuikenseizoen op 1 mei, mogen vanaf maandag ook de staande netten wordt opgesteld. De vissers zijn er klaar voor.
Het staande nettenseizoen
Van 1 juli tot 15 maart mag er met staande netten gevist worden. Dus aankomende maandag is het zo ver. Om 8 uur mogen de trossen los en gaan de vissers opzoek naar de beste plek om hun netten uit te zetten. Met de netten wordt er voornamelijk op snoekbaars gevist. Rode baars, brasem en blankvoorn worden ook gevangen. Er is voor deze vissoorten geen quota. Daarentegen beperken ze het aantal netten dat gebruikt mag worden. Er mogen maximaal maar 600 actieve netten op het IJssel- en Markermeer staan. Dit is verdeeld over de vissers doormiddel van merken. Elk net heeft zijn eigen merk.
Het vissen met een staand net wordt ook wel staandwantvisserij genoemd. Onder staandwantvisserij valt al het tuig dat passief in het water staat. Het staande net is een net van ongeveer 100 meter lang. Soms worden meerdere netten achter elkaar geplaatst en vormen zo een lange keten. In tegenstelling tot de fuiken, die constant in het water staan, worden de netten elke dag geleegd en uit het water gehaald.
Selectief vissen
Met een staand net kan men selectief vissen. Om een vis te vangen moet het dier verstrikt raken in het net. Dit kan alleen als de vis niet te groot of te klein is. Een te grote vis past niet door de mazen van het net heen, maar een te kleine vis zwemt er juist doorheen en komt niet vast te zitten. Hierdoor blijft de ongewenste bijvangst beperkt. Met een gemiddelde maaswijdte van 101mm vangt men vissen met een lengte van ongeveer 42 tot 50 cm.
Goed seizoen
De vissers verwachte een goed seizoen. Sinds de 85% nettenreductie in 2013, hebben de visbestanden rust om te herstellen en dat merken de vissers ook. De grote vissen zijn teruggekeerd. Toch zijn er ook wat zorgen. De ruimte om te vissen wordt steeds meer ingeperkt. Zo wordt er gesproken over een uitbreiding van de Markerwadden, wat aardig wat oppervlakte zou gaan opeisen. Of deze plannen daadwerkelijk gaan worden uitgevoerd, is nog maar de vraag. Binnen de plannen om de klimaat- en milieudoelen te halen staat dat er geen ruimte is voor het winnen van nieuw land in het IJsselmeergebied.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond, via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Ruben van Beek