Op uitnodiging van de European Fisheries Alliance EUFA zijn vijftig lokale en provinciale vertegenwoordigers van visserijgemeenschappen aan de Europese westkust bijeen in het Spaanse Santiago de Compostella om te praten over de bedreigingen van de Brexit. Daar wordt de ’Declaration of European Fishing Communities’ opgesteld en ondertekend.
Visserijbelangen van kustregio’s
Met de declaratie vragen ze aandacht voor de belangen van vissers en inwoners van kustregio’s aan de Atlantische Oceaan en de Noordzee. Belangen die in het gedrang komen nu de Brexit in gang is gezet. Ook de Nederlandse Vissersbond is in de persoon van voorzitter Johan Nooitgedagt aanwezig bij de conferentie. “Het is een goede opsteker dat het nieuwe kabinet in het regeerakkoord zwart op wit heeft staan dat Nederland bij de Brexit-onderhandelingen opkomt voor de Nederlandse visserijbelangen’’, aldus Nooitgedagt.
Vergeten belang
“Voedsel en dus ook visserij zijn belangrijker voor onze economie dan we misschien denken”, legt Nooitgedagt uit. “We zien weinig van onze zelf gevangen vis, omdat we als tweede voedselexporteur van de wereld ook veel vis exporteren. Er zijn veel mensen voor hun inkomen van de visserijsector afhankelijk, meer dan we denken.”
Brexit betekent niet méér visvangst voor de Britten
Hij vervolgt: “Zolang een visser zich houdt aan de hoeveelheid vis die hij maximaal mag vangen, is hij nu nog vrij om zelf de beste visbestekken te zoeken op de Noordzee. Sommige Nederlandse vissers vangen tot wel 95 procent van hun quotum op in Britse wateren. Veel Britse vissers roepen nu dat ze hun exclusieve economische zone willen sluiten voor niet-Britse vissersschepen. Maar met zo’n verbod schieten ze eigenlijk weinig op. Het betekent namelijk niet dat ze daardoor zelf méér vis kunnen vangen. De quotum-verdeling verandert niet en dus moeten ze zich nog steeds houden aan de toegewezen vangsthoeveelheden.”
Ander ontwikkeling
Nooitgedagt: “We moeten waken voor een andere ontwikkeling. Dat de roep om de 200-mijlszone te sluiten voor Europese vissers niet een opmaat is van de Britten om een veel groter aandeel op te eisen van de te vangen vis in de Noordzee en Atlantische Oceaan. De vangstrechten zijn in het verleden verdeeld op basis van historische rechten. Dat zijn rechten die Europa te vuur en te zwaard moet verdedigen. Met onze nieuwe minister Carola Schouten natuurlijk in de voorste linie!”
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Johan Nooitgedagt, T 0527-698151 of mailen naar secretariaat@vissersbond.nl