Vanaf 1 mei 2018 zijn drie windparken voor de Nederlandse kust doorvaarbaar voor schepen met een lengte over alles tot 24 meter. ‘De drukte op de Noordzee zal de komende jaren toenemen (…) daarom is het van belang dat de ruimte in deze zee zo goed mogelijk wordt benut. Het openstellen van de Nederlandse windparken voor kleine scheepvaart draagt daaraan bij’, ronkt het persbericht van de overheid. Maar de grootste groep belanghebbenden, de beroepsvisserij, heeft nagenoeg niets aan deze verruiming.
In totaal drie parken – het Offshore Windpark Egmond aan Zee (OWEZ), Prinses Amalia Windpark (PAWP) voor de kust van IJmuiden en windpark Luchterduinen (LUD) voor de kust van Noordwijk – worden opengesteld voor doorvaart voor schepen tot 24 meter. Voor de visserij levert deze doorvaartregeling vrijwel niets op aangezien de kotters die er doorheen zouden willen varen langer zijn dan 24 meter en dus worden uitgesloten.
Voor sportvisserij zijn er na 1 mei mogelijkheden om tussen de windmolens te opereren. Maar voor de beroepsvisserij met sleepnetten zijn er geen mogelijkheden voor hervatting van de visvangst in deze gebieden. De komende tijd wordt in zogenaamde pilots wel gezocht naar mogelijkheden om met passief vistuig, bijvoorbeeld staandwant of korven, de mogelijkheden voor de kleinschalige visserij in windmolenparken te verkennen.
Drie parken blijven gesloten
De Gemini-windparken Buitengaats en ZeeEnergie ten noorden van de Wadden blijven gesloten gebied. “Aan het doorvaren en vissen heeft de beroepsvisserij op deze wijze helemaal niets”, reageert Nederlandse Vissersbondvoorzitter Johan Nooitgedagt. “Het is een maatregel vergelijkbaar met het ontvangen van een dooie mus. Het is marginaal, maar het kan misschien voorzichtig een begin zijn van een denken dat er meer gebruikers op zee zijn.”
“Ik kan niet beoordelen of de hengelaars er blij mee zijn, maar ik zou kunnen zeggen dat het voor hen een ‘special area’ is waar in elk geval geen sleepnetvisserij kan plaatsvinden. Dat lijkt me voor deze groep hengelaars een voordeel mits er überhaupt vis te vangen is in de parken. Laten we eens kijken wat dat oplevert door dit wetenschappelijk te monitoren.”
Windmolens daar waar vissers er geen last van hebben
“Windmolens op zee blijft voor de beroepsvissers op de Noordzee en het IJsselmeer een probleem en daarmee is met deze maatregelen nog niets opgelost, want er mag met het pakket aan voorwaarden meer niet dan wel. Windmolens moeten gewoon daar staan waar vissers er geen last van hebben en dan is het hele ruimtelijke probleem voor de visserij opgelost. Bedenk daarbij dat we niet alleen met windmolens als obstakel te maken hebben. Iedereen denkt maar dat er op zee ruimte zat is. Dat is dus absoluut niet zo. Alleen wie daar nooit vaart, weet dat helaas niet omdat hij of zij het niet ziet,” aldus Nooitgedagt.
Strafbaar feit
De drie windparken die wel opengesteld worden zijn alleen toegankelijk onder strikte voorwaarden. Overtredingen gelden als een strafbaar feit en worden als zodanig vervolgd. De Kustwacht controleert op naleving van deze regels.
Meer informatie
PERSBERICHT (14 maart 2018) – Visserij wil ruimtebehoud op Noordzee
Bijeenkomst pilots medegebruik windparken 23 februari 2018
Uitstel doorvaart windparken
Van Dam: groen licht voor visserij in windpark
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Johan Nooitgedagt, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl