De veranderde verhoudingen in Europa werken door in de Visserij. Nu de Brexit nadert, moeten we andere allianties vormen. Want onze (letterlijk) naaste collega’s op de Noordzee en in Het Kanaal – de Britten – verlaten de EU. Daarom reisde een delegatie van VisNed en de Nederlandse Vissersbond deze week naar Parijs om met de Franse collega’s te spreken over de Europese Visserijsamenwerking.
Aanleiding voor het bezoek van de Nederlandse visserijorganisaties aan Parijs waren de Brexit en de visserij in Het Kanaal. Daarover stuurde VisNed en de Nederlandse Vissersbond in januari een brief naar Parijs. Dat leidde tot een afspraak begin april, die werd doorkruist door de stakingen in Frankrijk. Daarom werd de afspraak met onze Franse collega’s van het Nationaal Visserij Comité (CNPMEM) verplaatst naar deze week.
Afspraken
De sfeer onderling was goed. Concreet werden er afspraken gemaakt over nader overleg over de visserijcapaciteit in Het Kanaal, over de problematiek rond TAC voor roggen en zeebaars, over de diverse projecten in Nederland en Frankrijk op het gebied van de aanlandplicht en over internationale communicatie en lobby. Dat laatste is van belang, omdat vanuit sommige NGO’s de aanval op de visserij is geopend.
Noordzee en Kanaal
Bij de afspraken met betrekking tot de Noordzee en Het Kanaal wordt de Belgische Rederscentrale ook betrokken. Gedrieën vormen we immers de drie landen die het meest betrokken zijn. Samen moeten we invulling geven aan de activiteiten in de Noordwestelijke Wateren Adviesraad en de Noordzee Adviesraad. Afgesproken is om de krachten op het gebied van de implementatie van de aanlandplicht in Het Kanaal verder te bundelen. Zeker nu Nederland het voorzitterschap van die groep van lidstaten heeft de komende zes maanden, is dat van groot belang.
De secretariaten in Frankrijk en Nederland gaan gegevens verzamelen en werken samen aan gezamenlijke standpuntnotities op de verschillende beleidsterreinen. Over zeebaars gaan we samen aan de slag en samen lobbyen zodra het ICES-rapport hierover eind juni uit is. We willen ook samen met de Fransen optrekken als het gaat om de controle-verordening en het nieuwe Europese Fonds. In de European Fisheries Alliance (Brexit) werken we goed samen met elkaar en dat willen we verder uitbouwen. We zullen onze boodschap over duurzame visserij via een gezamenlijke en nog sterkere vertegenwoordiging van Europese visserijen in Brussel over het voetlicht moeten brengen.
Vervolgafspraak
Er zijn veel onderwerpen aangestipt tijdens het overleg met de Nederlandse en Franse visserijdelegatie. Deze zullen verder worden uitgediept en uitgewerkt. In kleine groepen gaan de Nederlandse en Franse secretariaten daarmee aan de slag. In september komen de Franse collega’s naar Nederland om dat nader te bespreken, zodat we stappen in de goede richting kunnen zetten.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Johan Nooitgedagt of Durk van Tuinen via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.