Koning Willem Alexander heeft tijdens de troonrede afgelopen dinsdag in de Ridderzaal zijn waardering uitgesproken voor boeren, tuinders en vissers. Zo sprak de koning: “… En met waardering voor onze boeren, tuinders en vissers, die onder soms moeilijke omstandigheden zorgen voor ons voedsel.”
Barricades voor de visserij
De Nederlandse Vissersbond is trots op de uitspraak van de koning. “Vissers zijn enorm harde werkers die -soms onder barre weersomstandigheden- het voedsel voor de samenleving aan wal brengen”, zegt Johan Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond. “Daarbij komen de vissers veel barricades tegen in hun werkzaamheden, denk aan de naderende aanlandplicht, de onzekerheid over de toekomst van het pulstuig, de toenemende windmolenparken op zee en de onvoorspelbare Brexit”, aldus Nooitgedagt.
Brexit
Deze laatste twee krijgen ook aandacht in de miljoenennota. “Het kabinet voorziet voorspoedige tijden voor de Nederlandse welvaart, maar brengt ook de risico’s in kaart. De Brexit is daar één van”, vertelt Nooitgedagt. In de miljoenennota wordt voornamelijk het gevolg voor de export naar het Verenigd Koninkrijk benoemd. Een ongunstige Brexit kan Nederland op de lange termijn 1 tot 2 procent van het BBP kosten. Om zich voor te bereiden op de Brexit staat een bedrag van 92 miljoen euro gereserveerd voor onder meer de Douane en de NVWA. “Mocht de Brexit gevolgen hebben voor het te bevissen gebied, dan gaan wij ervan uit dat de overheid ook een bedrag vrijmaakt om de vissers tegemoet te komen.”
Prinsjesdag 2018
NOS maakte een overzichtelijke applicatie waarin te zien is hoe het het budget van de overheid verdeeld is.
Klimaatakkoord
Eén van de speerpunten in de miljoenennota is het klimaat. In 2030 wil het kabinet dat de broeikasuitstoot 49 procent lager is dan in 1990. Met een ambitieus klimaatbeleid wil het kabinet invulling geven aan deze doelstelling, zo is te lezen in de nota. “Wij vrezen dat het ambitieuze beleid voornamelijk gericht is op het uitbreiden van windmolenparken op zee”, vertelt Nooitgedagt. “Die uitbreiding gaat ten kosten van rijke visgronden, waardoor op de lange termijn de voedselvoorziening in het geding komt.” De Nederlandse Vissersbond heeft al vaak aangegeven mee te willen denken met de betrokken partijen over de mogelijke bestemming voor windenergie op zee, maar voelt zich tot op heden nog niet voldoende gehoord.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Johan Nooitgedagt via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.
<< Terug naar het weekjournaal