Het Waddenfonds trekt meer dan vier miljoen uit om onderzoek te doen naar maatregelen voor herstel van de bodem in de Waddenzee. Het enorme bedrag, de (negatieve) verwijzingen naar de visserij en het niet vooraf informeren van de sector vindt de Nederlandse Vissersbond opmerkelijk en teleurstellend.
“Het is voor ons onbegrijpelijk dat er zo’n bedrag wordt uitgetrokken voor onderzoeken naar bodemherstel en er door het Waddenfonds minimaal wordt geïnvesteerd in de garnalenvisserij”, vertelt Durk van Tuinen van de Nederlandse Vissersbond.
Negatieve uitlatingen over garnalenvisserij
In haar persbericht kondigt het Waddenfonds groot onderzoek aan naar herstelmaatregelen van het bodemleven in de Waddenzee. De Rijksuniversiteit Groningen, het NIOZ en Natuurmonumenten zijn betrokken bij het project. Het onderzoek naar herstel van de Waddenzeebodem wordt uitgevoerd naar aanleiding van eerder onderzoek waaruit blijkt dat het in de Waddenzee slecht gesteld zou zijn met het voedselweb en het bodemleven. Eén van de genoemde oorzaken is de garnalenvisserij, maar ook milieuvervuiling.
Viswad-convenant
Binnen het Viswad-convenant wordt nauw samengewerkt tussen NGO’s, visserijsector en overheden als het gaat om de visserijbelangen op de Waddenzee. Van de visserijsector wordt verwacht een bepaalde verduurzaming door te maken en daar wordt dan ook vol overgave aan gewerkt in diverse onderzoeken en innovatieve projecten.
Afgelopen maandag vergaderde de Nederlandse Vissersbond in Viswad-verband en presenteerde Durk van Tuinen namens de sector vier onderzoeken die zijn geïnitieerd door de visserijsector. “Partners binnen het Viswad-convenant verwachten op de hoogte te worden gehouden van de inspanningen van de visserijsector om de doelstellingen binnen het convenant te behalen. Het is opmerkelijk en bovenal teleurstellend dat wij als visserijsector andersom niet op de hoogte worden gehouden door convenantpartners en het nieuws via een persbericht moeten lezen”, vertelt Durk van Tuinen.
Waddentools-habitatdiversiteit
Het zogenaamde ‘Waddentools-habitatdiversiteit’ zal vierenhalf jaar in beslag nemen en uitgevoerd worden door de Rijksuniversiteit Groningen, het Koninklijk Nederlandse Instituut voor Onderzoek der Zee en Natuurmonumenten. De totale investering is € 6.436.000,-, waarvan de bijdrage van het Waddenfonds € 4.183.000,- is.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Durk van Tuinen of Egbert van der Tuin via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.