Uit onderzoek blijkt dat het oostelijk deel van de Westerschelde zo vervuild is met Poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS), dat de belangenorganisaties voor beroepsvissers, de PO Delta Zuid en de Nederlandse Vissersbond, zich genoodzaakt voelen om hun leden te adviseren om niet langer op garnalen te vissen in het oostelijk deel van de Westerschelde. Uit eigen onderzoek blijkt namelijk dat garnalen die gevangen zijn oostelijk van de lijn Vlissingen – Breskens, een te hoge concentratie van PFAS bevatten en daardoor vormen ze een gevaar voor de volksgezondheid. De boosdoener is onder andere het chemieconcern 3M nabij Antwerpen die jarenlang PFAS in de Schelde loosde. Eerder besteedden wij al aandacht aan deze zaak. In de VPRO-serie Frontlinie wordt vanavond 21 april om 20:25 uur (NPO2) aandacht aan de zaak besteed met als titel Troebel water. Kees van Beveren en Cas Caljauw komen aan het woord.
Onderzoek
Het RIVM adviseerde in februari van dit jaar al dat hobbyvissers (volwassenen) maximaal 1 keer per jaar vis of 2 keer per jaar gepelde garnalen uit de Westerschelde kunnen eten voordat de gezondheidskundige grenswaarde wordt overschreden. In de Westerschelde wordt beperkt gevist door beroepsvissers en dan vooral op garnalen. Om die reden hebben de PO Delta Zuid en de Nederlandse Vissersbond samen onderzoek laten doen naar de PFAS-concentraties in garnalen die gevangen zijn op de Westerschelde. Uit de analyse en beoordeling door een expert blijkt dat garnalen die oostelijk van de lijn Vlissingen – Breskens zijn gevangen, een te hoge concentratie PFAS bevatten. Westelijk van de lijn voldoen de garnalen wel aan de norm en kunnen deze veilig worden gegeten.
Advies aan vissers
De PO Delta Zuid en de Nederlandse Vissersbond adviseren hun leden om alleen westelijk van de lijn Vlissingen – Breskens te vissen op garnalen. Hiermee wordt voorkomen dat vervuilde garnalen in de voedselketen terecht komen en daarmee een gevaar vormen voor de volksgezondheid. “De aanvoer van garnalen uit het oostelijk deel van de Westerschelde is maar enkele procenten op het totaal maar voor de betreffende vissers is het een hard gelach. Die verliezen plotsklaps hun visgronden en worden gedwongen om elders te gaan vissen waar al andere vissers actief zijn. Dat leidt weer tot verdringing en lagere vangsten” aldus Kees van Beveren namens het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid, vragen naar Kees van Beveren of Derk Jan Berends, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.