Hoewel eerder vooral bedrijven in België (onder andere 3M) nog de oorzaak waren voor PFAS lozing in de Westerschelde, blijkt nu ook een bedrijf in de provincie Noord-Brabant verantwoordelijk te zijn voor PFAS-vervuiling van de Westerschelde. Terwijl kleinschalige beroepsvissers op de Westerschelde hun visserijactiviteiten de komende decennia moeten staken vanwege het risico op te hoge concentratie PFAS in hun vis en garnalen, gaangrootschalige industriële vervuilers gewoon door met lozen van deze uiterst gevaarlijke stoffen in het oppervlakte water. Het is dweilen met de PFAS-kraan open.
Eerdere stappen
Hoewel het al jaren bekend is dat bepaalde PFAS-stoffen schadelijk voor de volksgezondheid zijn, hebben de autoriteiten van Nederland en België (Vlaanderen) geen of onvoldoende maatregelen getroffen om de verantwoordelijke bedrijven (onder andere 3M) het lozen van deze stoffen op het oppervlaktewater te verbieden. Eerder berichtten wij al dat de PFAS-kraan nog steeds open staat. De Tweede Kamer heeft onlangs wel een motie van het Kamerlid Kiki Hagen (D66) aangenomen die de minister oproept om de juridische mogelijkheden in kaart te brengen waarmee het bedrijf 3M verantwoordelijk gesteld kan worden voor de PFAS-schade in de Westerschelde om vervolgens samen met Vlaanderen deze schade proberen te verhalen op 3M. Tijdens het overleg benadrukte de vertegenwoordiger van het ministerie van VWS dat de motie serieus wordt opgepakt, maar dat op korte termijn geen resultaat te verwachten is. De juridische molens draaien langzaam. Ook heeft de Europese Commissie gewerkt aan een lijst met maximale limieten voor PFAS in vis, garnalen en weekdieren, waarmee de verkoop van die producten verboden wordt als ze te veel PFAS bevatten. Deze lijst zal ingaan vanaf 2023. En er wordt samen met de Vlaamse regering (Scheldecommissie) gewerkt aan een handelingsperspectief om de vervuiling terug te dringen.
Stoppen met lozen
Maar dit is dweilen met de kraan open. We kijken toe hoe Nederland zelf vervuild afvalwater met PFAS in de Westerschelde loost en geen Zeeuwse instantie kan hier iets over zeggen. De provincie Noord-Brabant is het bevoegd gezag over deze pijpleiding. De beroepsvisserij op de Westerschelde moet stoppen vanwege het risico op te hoge concentratie PFAS in de vis en garnalen, terwijl de vervuilers gewoon doorgaan met lozen van deze uiterst gevaarlijke stoffen in het oppervlakte water. Deze keer geen 3M fabriek in België maar een in ons eigen Nederland. De Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid roept de overheid op haar verantwoordelijkheid te nemen en de vergiftiging van onze wateren te stoppen. De verantwoordelijke fabriek moet onmiddellijk stoppen met lozen.
Schade beroepsvissers
Een aantal vooral kleinschalige visserijbedrijven is afhankelijk van de visserij in de Westerschelde. Het dringend advies van de Nederlandse Vissersbond en PO Delta Zuid is om niet meer te vissen in de Westerschelde Oost van de lijn Vlissingen – Breskens. Vissers (aanvoerders) zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van hun producten en met de kennis van nu zijn vis, schaal- en schelpdieren uit de Westerschelde (oost van Vlissingen – Breskens) niet meer veilig. De schade die beroepsvissers oplopen doordat ze niet meer in de Westerschelde vissen is voorlopig voor eigen rekening. De Nederlandse overheid lijkt niet voornemens om de vissers te helpen terwijl ze als bevoegd gezag mede verantwoordelijk is voor de PFAS-vervuiling. Inmiddels worden er door de visserijsector juridische stappen voorbereid om het lozen van PFAS te stoppen en te pleiten voor schadevergoeding voor de gedupeerde vissers.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Derk Jan Berends of Kees van Beveren.