De Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid heeft een brief gestuurd aan minister Adema en minister Van der Wal om aandacht te vragen voor problematiek rondom stikstof waar de garnalenvisserij momenteel mee te maken heeft. Alle garnalenvissers moeten individueel drastische keuzes maken voor hun bedrijf voor de aanvraag van de Wnb-vergunning waarvan de effecten nog onzeker zijn. Een steeds groter wordende groep garnalenvissers vraagt zich af of zij überhaupt de komende jaren nog kunnen blijven vissen en overwegen te stoppen met de beroepsmatige visserij.
Zorgen rondom stikstofberekeningen
De Nederlandse Vissersbond doet de aanvragen namens alle individuele garnalenvissers voor een nieuwe vergunning op basis van de Wet natuurbescherming, waarbij de individuele garnalenvissers lastige keuzes moeten maken. Het al dan niet investeren in een SCR-katalysator dan wel een nieuwe motor, inclusief SCR-katalysator is daar een van. Daarnaast moet er een keuze gemaakt worden voor een van de verschillende individuele stikstofberekeningen om te voldoen aan de zogeheten ‘stikstoftoets’ en moeten zij kunnen aantonen dat de stikstofuitstoot van hun vissersvaartuig individueel op afgerond 0,00 mol/ha/jaar uitkomt.
Deze keuzes gaan gepaard met vele zorgen welke leven bij garnalenvissers, omdat op voorhand niet duidelijk is wat de (mogelijke) effecten van deze keuzes zullen zijn voor hun toekomst. Daarnaast is er sprake van diverse externe factoren, waar de garnalenvisser zelf geen invloed op heeft, welke bijdragen aan het gevoel van grote onzekerheid over de toekomst. Zo is er het risico van het investeren in een katalysator dat de hoge investeringen niet terug verdiend kunnen worden, gelet op alle onzekerheden waarmee ze te maken hebben. Bovendien zijn banken minder bereidwillig met het oog op de onzekerheid van terugbetaling om een lening te verstrekken aan verschillende garnalenvissers die moeilijkheden ondervinden om de benodigde financiering met eigen middelen rond te krijgen.
Zorg om uitbreiding (deels) gesloten gebieden
Vele garnalenvissers maken zich grote zorgen over de vraag of er überhaupt nog wel toekomstperspectief is voor hen. Het eerder dit jaar door de Europese Commissie aangekondigde pakket maatregelen ter verduurzaming van de visserij‐ en aquacultuursectoren, waarbij gesproken wordt over een verbod op bodem beroerende visserijen en aanvullende gesloten gebieden die niet meer bevisbaar zullen zijn, baren de garnalenvissers grote zorgen. Als deze plannen doorgevoerd worden, blijft er dan nog voldoende ruimte op zee over om rendabel te kunnen blijven vissen?
Ondanks dat Nederland zich, samen met diverse andere EU‐lidstaten, heeft uitgesproken tegen een algeheel verbod op bodem beroerende visserijen, en deze plannen daarmee nog ter discussie liggen, maken vissers zich – terecht – ernstige zorgen over hun toekomst.
Solide toekomstperspectief
Namens onze garnalenvissers vraagt de Nederlandse Vissersbond met deze brief dringend de aandacht van de betrokken ministers met het verzoek om samen met de sector in gesprek te gaan om voor de groep garnalenvissers welke graag door willen gaan, te werken aan een solide toekomstperspectief. Anderzijds roept de sector op om te verkennen welke mogelijkheden er zijn, dan wel te creëren zijn, voor een serieus aantrekkelijke, warme saneringsregeling voor de garnalenvisserij, specifiek voor de groep garnalenvissers die gelet op alle onzekerheden en (financiële) onmogelijkheden wensen te stoppen met de beroepsmatige garnalenvisserij.
Lees hier de volledige brief aan minister Adema en Van der Wal.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Johan K. Nooitgedagt.