De windmolens op zee lijken als paddenstoelen uit de grond te schieten. De nieuwbouwplannen stapelen zich -helemaal na het tekenen van het Parijse klimaatakkoord- op en betrokken partijen zoals de visserij, natuur- en milieuorganisaties en havens voelen zich niet gezien noch gehoord.
Oud-politicus Jacques Wallage kreeg als voorzitter van het Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving de taak van de overheid om met alle betrokken partijen om tafel te zitten en met een advies te komen waar elke stakeholder zich in kan vinden. Na vier maanden vol hoor en wederhoor overhandigde Wallage het OFL-adviesrapport over de Noordzeestrategie 2030 woensdag 19 december aan minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.
Johan Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse Vissersbond, zat meerdere keren namens de visserijsector om tafel met Jacques Wallage. “Samen met ons bestuur en de ledenraad hebben wij een visie voor de visserij in een toekomstige Noordzee opgesteld. Deze visie heb ik voorgelegd aan Wallage”, aldus Nooitgedagt.
Het is tot nu toe uniek te noemen dat er een persoon wordt ingeschakeld die de belangen van elke stakeholder in het ‘windmolens op zee’-proces afweegt. “Ik ben blij dat er naar alle betrokken partijen is geluisterd”, zegt Nooitgedagt. Hij heeft het rapport inmiddels doorgenomen en is tevreden. “We kunnen ons erin vinden en ik hoop dat het Kabinet de aanbevelingen overneemt.”
Opvallend is dat Wallage minister Schouten adviseert om samen met de visserijsector een perspectief te schetsen over de toekomst van de visserij in een nieuwe Noordzee. “Daarin moeten we denken aan innovaties, andere visserijmethoden, maar ook aan het anders omgaan met energie. Voor deze nieuwe ontwikkelingen en aanpassingen is een transitiefonds nodig. Daarvoor hebben wij een voorzet gedaan bij Wallage en dit zullen wij nader toelichten bij minister Schouten”, aldus Nooitgedagt.
Neem voor meer informatie contact op met Johan K. Nooitgedagt, via 0527–698151 of secretariaat@vissersbond.nl.