De Europese Commissie heeft een plan gepresenteerd voor een nieuw Europees subsidiefonds voor visserij en aquacultuur. Het nieuwe fonds zal het huidige EFMZV opvolgen dat afloopt op 31 december 2020.
Het ministerie van LNV organiseerde op donderdag 5 juli een informatieve bijeenkomst voor de visserij en ngo’s. Namens de Nederlandse Vissersbond nam Derk Jan Berends deel.
Budget
Voor het nieuwe fonds ‘EFMZV 2021-2027’ komt minder budget beschikbaar dan in het huidige EFMZV. In totaal is er 6,1 miljard euro (nu 6,4 miljard) beschikbaar, waarvan 97 miljoen euro (nu 101 miljoen) voor de Nederland bestemd is. De Europese Commissie stelt deze bedragen vast. Nederland zal in een operationeel programma moeten vastleggen op welke wijze die 97 miljoen gaat worden besteedt.
Nieuwe structuur
Qua voorschriften en voorwaarden krijgt het EFMZV 2021-2027 een vereenvoudigde structuur binnen de Europese Common Provisions Regulation, met minder regels en voorwaarden.
Vier prioriteiten
De Europese Commissie heeft vier prioriteiten vastgesteld waarvoor subsidie kan worden gegeven en waar de lidstaten invulling aan moeten geven. Deze vier prioriteiten zijn:
- Bevorderen van duurzame visserij en instandhouding biologische rijkdommen.
- Bijdragen aan voedselzekerheid door concurrerende en duurzame aquacultuur.
- Groei van de duurzame blauwe economie en het bevorderen van welvarende kustgemeenschappen.
- Versterken internationale ocean governance.
Zee- en binnenvisserij
Het fonds is gericht op commerciële visserij, maar toerisme-activiteiten behoren wel tot de subsidiabele mogelijkheden. Ook de binnenvisserij (IJsselmeer) komt in aanmerking voor subsidie, met uitzondering van sanering of her-motorisering. Alleen bij calamiteiten – zoals het instorten van een visbestand – geldt dat er wel tijdelijk steun kan komen voor vissers. Uiteraard zal dit wel opgenomen moeten worden in het nationaal operationeel programma.
Veel vrijheid over steun
Steunintensiteit is 50 procent, dat wil zeggen dat de begunstigde maximaal dit percentage kan ontvangen. Voor bepaalde steungebieden, zoals controle, handhaving en aanlandplicht zou 30 tot 100 procent kunnen gelden. Er komt wel meer vrijheid in besteding, van ‘nee tenzij’ naar ‘ja mits’.
Vervolg
In juli 2018 starten de onderhandelingen tussen de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Visserijraad. Het operationele programma moet worden opgesteld in 2020. Net als bij voorgaande regelingen zal de Nederlandse Vissersbond namens haar leden inspreken.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Derk Jan Berends via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl