In Edinburgh (Schotland) vergaderde woensdag 11 juli de demersale werkgroep van de Noordzee Adviesraad. Een overvolle agenda werd behandeld met als hoofdkwesties het ICES advies voor 2019, de aanlandplicht en de technische maatregelen voor de zeevisserij, die zich momenteel in het triloog bevinden. Vanuit Nederland was er een brede vertegenwoordiging vanuit het ministerie van LNV, NGO’s, VisNed en namens de Nederlandse Vissersbond was Durk van Tuinen aanwezig.
Vandaag in #Edinburgh voor de vergadering van de demersale werkgroep van de @northseaac over o.a. aanlandplicht, TAQ en Quota en technische maatregelen #zeevisserij pic.twitter.com/CVqL2GvZ0G
— Durk W. van Tuinen (@DurkW) 11 juli 2018
Kabeljauw dreigt choke specie te worden
Door ICES werd een uitgebreide toelichting gegeven op haar vangstadviezen voor het jaar 2019. Een tweetal weken geleden werd deze presentatie reeds voor de Nederlandse sector gegeven bij LNV in Den Haag. Het advies aangaande de enorme verlaging van de kabeljauw werd het meest bediscussieerd tijdens de vergadering. Met name Schotland en Denemarken zien grote problemen ontstaan, ook gelet op de aanlandplicht en de problematiek omtrent choke species.
Meetbare selectiviteit van vistuig?
De overvolle agenda leidde ertoe dat vele kwesties nader moeten worden uitgewerkt voor zogenaamde focusgroepen. Een belangrijk aspect omtrent de technische maatregelen is de adviesvraag van het Europees Parlement over meetbare doelstellingen omtrent de selectiviteit van een bepaald vistuig. In samenwerking met de Noordwestelijke wateren Adviesraad zal de Noordzee Adviesraad werken aan het advies zodat het nog voor de septembermaand afgerond kan worden. Tevens zal er samen met de Noordwestelijke wateren Adviesraad gewerkt worden aan een advies inzake zeebaars, zeker nu het uit het ICES advies blijkt dat de visserijmogelijkheden kunnen worden verruimd ten opzichte van 2018.
PANDORA project voor dataverzameling
De vergadering werd afgesloten met een presentatie van het ‘PANDORA’ project. Vanuit dit project werken wetenschappers samen met visserij-industrieën om de dataverzameling van vangst en bijvangst te clusteren zodat een bijdrage geleverd kan worden aan de kennis over vis, visbestanden en het ecosysteem. De uitkomsten van het project moeten leiden tot een beter inzicht inzake visbestanden en de aansluiting van visserij-management hierop.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Durk van Tuinen via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.