De visserijsector is de laatste jaren bezig met een innovatie- en verduurzamingslag. Uitgangspunt van het project is de aanname dat de verduurzaming en economische levensvatbaarheid van de bedrijfsvoering (exploitatie) staat of valt bij een stabielere inkomenspositie en professionalisering van de ARM 25. Actueel is de verbreding van visserij activiteiten.
Duurzamer, efficiënter en rendabel
De visserman heeft zelf ook handvaten nodig om zijn eigen onderneming duurzamer, efficiënter en rendabel te maken en te houden. Investeringen in vernieuwing, modernisering en verduurzaming van de vloot zijn mede daardoor van zeer groot belang.
De ARM 25 heeft subsidie ontvangen voor de uitvoering van het project “transitie naar twinrigvisserij”. Uitgangspunt voor de ARM 25 is het ombouwen van de viskotter naar de twinrigvisserij. Dit transitieproces kan worden ingezet door de aanschaf, installatie en optimalisatie van de twinrig methode aan boord.
Langoustine visserij
De ARM 25 ziet de kreeftjes (langoustine) visserij als mogelijk alternatief om voor de uitvalperiodes van 3-6 maand per jaar (vanwege de uitputting van beschikbaar quotum voor overige commerciële (platvis) soorten) alsnog inkomsten te kunnen genereren om de bedrijfscontinuïteit te kunnen waarborgen. De ARM 25 is hoofdaanvrager, het projectmanagement en subsidiebeheer is in uitvoering bij de Nederlandse Vissersbond en belangrijkste projectuitvoerder is de VCU TCD.
Doelstellingen transitie twinrigvisserij
Het project kent diverse doelstellingen die zorgdragen voor de beschikbaarheid van de twinrigvisserij techniek aan boord bij de ARM 25:
- Ontwikkeling van de twin- en quadrigmethode voor continuering van het primair proces aan boord met behulp van nieuwe toepassingen netvoorzieningen, inbouwen ontsnappingsmechanismen discards, minder brandstofverbruik
- Het ontwikkelen van een qua omvang volwassen, kwalitatief hoogstaande, volwaardige visserijtechniek als duurzaam alternatief om jaarrond te kunnen vissen
- Gespreide en gemengde visserij op verschillende doelsoorten om tot een (door verschillende marktwaardige vissoorten) redelijk kosten dragende en kostendekking opbrengst te kunnen genereren, alsmede daling visserijdruk (effort) in de kustzone.
Investering ARM 25
De belangrijkste beweegreden voor de ARM 25 om te investeren in dit project zijn:
- Duurzaam alternatieve visserijmethode (twin-/quadrigvisserij) om jaarrond te kunnen vissen
- Aanpassing van het primair proces (aan boord) gericht op nieuwe doelsoort (langoustine)
- Vermijding (ongewenste) discards middels het inbouwen van ontsnappingsmogelijkheden in het netwerk
- Vermindering visserijdruk (effort) en het promoten van een breed draagvlak onder de kustvissers
- Regulering werkdruk voor bemanning en schipper door meer rusttijden te realiseren
- Door dieper en verder gelegen visgronden te bevissen waardoor de druk in de kustzone wordt verminderd en andere visserijbedrijven te motiveren om een zelfde transitie door te voeren
- Stimuleren van minder brandstof verbruik
- Innovatie met nieuwe gestroomlijnde borden en dunnere kabels, dynema netwerk en lichtere materialen minder brandstof te verbruiken, wat resulteert in minder CO2 uitstoot
- Nieuwe toepassingen netvoorzieningen en uitoefening van gemengde visserij.
Projectmanagement
De ARM 25 is hoofdaanvrager. Het projectmanagement en subsidiebeheer is in uitvoering bij de Nederlandse Vissersbond en belangrijkste projectuitvoerder is de VCU TCD.
Looptijd project
Het project Transitie naar twinrigvisserij door ARM 25 loopt van 1 september 2014 tot 31 december 2015.
Eindrapport
In 2015 verscheen het eindrapport ‘Transitie naar twinrigvisserij door ARM 25′
Financiering
Dit project wordt financieel mede mogelijk gemaakt door het Europees Visserij Fonds (EVF) ter investering in duurzame visserij.