Van 12 tot en met 20 september is het de ‘Week van de Smaak’. In deze week worden er honderden culinaire evenementen door heel het land georganiseerd door lokale producenten, restaurants en winkels. Dit jaar staat de Week van de Smaak in het teken van verantwoord gevangen vis, schaal- en schelpdieren. Ook de Nederlandse Vissersbond heeft verschillende activiteiten georganiseerd, waaronder de opening van de Week van de Smaak en de Fiskpaad tour in Leeuwarden.
Op vrijdag 11 september was de feestelijke opening van de Week van de Smaak in Leeuwarden, dit jaar de Hoofdstad van de Smaak, die plaatsvond op Ljouwert Culinair. Tijdens deze kick-off werd de landelijke Held van de Smaak 2015 bekendgemaakt. Via provinciale voorrondes was er per provincie een Held van de Smaak verkozen die allemaal in de race waren voor de landelijke titel. Genomineerd waren o.a. De Jongens van de Fant (Flevoland), Frans Komen & Zn. (Gelderland), Theo Rekelhof (Noord-Holland) en Bert en Marja Bekendam (Overijssel).
Aan boord bij vissershepen
De genomineerde Helden werden ’s middags aan boord van de vier garnalenkotters HA 4, HA 31, HA 41, HA 44 en de IJsselmeerkotters HI 35 en ST 8 welkom geheten door Johan K. Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse Vissersbond. Aan het eind van de middag werden de Helden met de vissersschepen de stad binnengevaren en op Ljouwert Culinair feestelijk onthaald door wethouder Isabella Diks. Aansluitend vond de prijsuitreiking voor de Held van de Smaak plaats. Voor de Held van de Smaak verkiezing werd zowel een juryprijs als een publieksprijs uitgereikt. De juryprijs ging naar Jan en Barbara Geertsema, vissers op de TS 31 en eigenaren van Proef- en fileerlokaal ‘t Ailand op Lauwersoog (Groningen). De jury sprak hiermee haar waardering uit voor hun bijdrage in het terug op de kaart zetten van de ambachtelijke visserij en vergeten vissoorten. De publieksprijs werd gewonnen door Cor van Dort (83) uit Bergen op Zoom (Noord-Brabant), de laatste weervisser op de Bergse ansjovis.
De jury had er een zware dobber aan om de uiteindelijke winnaar te kiezen. Over de hele breedte was de kwaliteit van de finalisten hoog en munten ze allen uit in passie voor hun vak. Uiteindelijk bleven Ale de Jager uit Reduzem (Friesland), Job en Miranda Bout van Tholen (Zeeland) en Jan en Barbara Geertsema over. Het feit dat Jan en Barbara als ware ambassadeurs meer dan anderen hun nek uitsteken om de ambachtelijke kunstvisserij onder de aandacht te brengen en duurzaam gevangen vis in woord en daad op de kaart zetten, gaf uiteindelijk de doorslag voor de jury.
Fiskpaad troch de stêd
Speciaal voor de Week van de Smaak is een culinaire visserij wandeltocht door het centrum van Leeuwarden ontwikkeld. De ‘Fiskpaad troch de stêd’- wandeltocht begint bij de kiosk van WEareGRUTSK op de Prins Hendrikbrug in Leeuwarden en voert de deelnemers langs diverse visserij gerelateerde hotspots in de Leeuwarder binnenstad. Onderweg wordt op verschillende punten een stop gemaakt om o.a. heerlijke vis te proeven. Deze wandeltocht maakt onderdeel uit van het project Fiskpaad Fryslân. Het Fiskpaad maakt verschillende vis, visserij en visserijcultuur gerelateerde initiatieven zichtbaar, zodat iedereen al het moois dat ons land te bieden heeft zelf kan ervaren en beleven! ‘Fiskpaad troch de stêd’ wordt nog tot en met 19 september aangeboden. Meer informatie is te vinden op www.fiskpaad.nl.