Op 1 december ontmoetten EBCD en de EU Seafood Alliance (Europêche, EAPO, FEAP en Seafood Europe) Costas Kadis, commissaris voor Visserij en Oceanen, om hun gedeelde prioriteiten voor de toekomst van de consumptie van EU-waterfoods in de EU te bespreken.
Met de Visie 2040 voor Visserij en Aquacultuur die nu is opgenomen in het werkprogramma 2026 van de Europese Commissie, intensiveren belanghebbenden hun oproep voor een EU Blue Foods Actieplan dat volledig in de Visie is geïntegreerd. Het voorstel heeft al sterke steun ontvangen van verschillende instellingen en organisaties, waaronder het Europees Economisch en Sociaal Comité, leden van het Europees Parlement en meerdere adviesraden.
Belanghebbenden benadrukten dat visserij en aquacultuur moeten worden behandeld zoals de landbouw; als strategische voedselleveranciers, die direct verbonden zijn met voedselsystemen, voedselzekerheid en voedselsoevereiniteit. Dit is de verwachting voor de aankomende Visie 2040.
Blue Foods Platform
Om dit te ondersteunen, stelde de groep voor nauw samen te werken met de diensten van commissaris Kadis om het Blue Foods Actieplan samen te ontwikkelen via een echte bottom-up benadering, oftewel in samenwerking met de sector. Als eerste stap benadrukt de groep de noodzaak om een EU Blue Foods Platform op te richten, met institutionele en financiële steun om duurzaamheidsinitiatieven te bevorderen en onderzoek, innovatie en duurzame investeringen te stimuleren.
Deelnemers benadrukten het belang van een betere coördinatie binnen de Commissie, aangezien Blue Foods raakvlakken heeft met meerdere beleidsgebieden: het duurzame gebruik van visserij- en aquacultuurbronnen, maritieme zaken, gezondheid, handel en milieu.
Superfood van de natuur
De fundamentele en algemeen erkende unieke waarde van aquatische voedingsmiddelen als “superfood van de natuur” -een realiteit die actief moet worden verdedigd en geïntegreerd in alle relevante beleidsdomeinen- werd herhaald. De uitzonderlijke voedingswaardes, de lage koolstofvoetafdruk en de productie in nauwe verbinding met een gezond aquatisch ecosysteem onderstrepen waarom Blue Foods zowel een aanwinst voor de volksgezondheid als een klimaatoplossing zijn, terwijl ze ook banen, economische activiteit en veerkracht voor kust- en plattelandsgemeenschappen in heel Europa in stand houden. De partijen waarschuwden dat visserij en aquacultuur niet mogen achterblijven in de vereenvoudigings- en concurrentierevolutie die de Commissie promoot.
Blijvende inzet
De belanghebbendengroep zal haar inzet voortzetten en bijeenkomen met commissarissen, EU-instellingen en andere partners om ervoor te zorgen dat de boodschap duidelijk wordt gehoord: Europa heeft een ambitieus Blue Foods Actieplan nodig dat is ingebed in de Visie 2040 voor Visserij en Aquacultuur.

Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl,
vragen naar Johan K. Nooitgedacht.