Op maandag 16 juli stond Angela van Overbeeke, Office manager bij de Nederlandse Vissersbond, in alle vroegte klaar op de kade van de Harlinger haven om aan boord te stappen van de garnalenkotter HA-31 ‘Innovatie’. Schipper Corrie Nagel heette haar hartelijk welkom aan boord en gooide direct de trossen los.
Van dichtbij te ervaren
Angela stapte aan boord van de HA-31 om het vissersvak van dichtbij te ervaren. “Tijdens een ledenraadsvergadering nodigde Corrie mij uit om een vistrip met hem mee te gaan”, vertelt Angela die afgelopen week op het aanbod inging.
“We hebben tussen Harlingen en Terschelling met de garnalenpuls op verschillende bestekken gevist. Het ging mooi, de vangsten zagen er goed uit”, vertelt Angela. Voor het werk dat Corrie normaliter in zijn eentje verricht heeft de Vissersbondcollega veel bewondering. “De meeste garnalenkotters vissen met twee man. Corrie doet alles in zijn eentje. Ik heb altijd al veel respect gehad voor onze vissers, maar nu heb ik een completer beeld van het leven aan boord. Het respect is alleen maar gegroeid.”
Garnalenpulstuig
Nagel vist met een garnalenpuls. Voor de gelegenheid mocht Angela de pulsen voelen. “Ik hield mijn hand dichtbij de pulsen. Ja, je voelt heus wel wat. Het is een tinteling, een prikkelend gevoel. Maar niet meer dan dat”, vertelt ze. De puls is voldoende om de garnalen op de zeebodem te laten schrikken waardoor ze uiteindelijk in het net belanden.
Gevoelswerkje
Aan boord vertelde Corrie over de garnalenvisserij. Over de geschiedenis, de huidige tijd met de oprukkende regelgeving, de windparken en dat hij een visser is die het niet met de paplepel kreeg ingegoten, maar zelf min of meer bij toeval in het vak verzeilde. Uiteraard kreeg Angela versgekookte garnalen te proeven en probeerde ze zelf met de hand garnalen te pellen. “Dat is echt een gevoelswerk, dat is niet zo aan mij besteed geloof ik”, lacht ze.
Vissen tot in de nacht
“Ik heb onder andere geholpen met het schoonmaken van de vangst en het nasorteren”, aldus Angela. “De eerste dag hebben we gevist tot half twee in de nacht, tussendoor hadden we een lekker stoofpotje als avondeten. Het vissen in de nacht was een bijzondere ervaring. Daarna zijn we voor de nacht voor anker gegaan.”
Kijkje op de afslag
Om kwart over zes ging de wekker voor de volgende trek van half acht. “Die dinsdag hebben we nog een aantal trekken gedaan. Aan het einde van de middag kwamen we weer binnen in Harlingen en heb ik geholpen bij het lossen. Ook heb ik nog een kijkje mogen nemen op de garnalenafslag, bij de garnalenzeefinstallatie. Aan boord worden de garnalen ook al gezeefd, waarbij de te kleine garnalen en bijgevangen vis zoveel mogelijk levend weer overboord gaan. Het echt nauwkeurige zeven van de gekookte garnalen gebeurt aan de wal”, vertelt Angela.
Op dinsdagavond stapte Angela boordevol indrukken in de auto. “Ik vond het heel interessant om de visserij op garnalen en het proces daarna in de afslag mee te maken”, zegt ze. Waarna Angela afsluit met: “Eén ding is zeker: niets zo lekker als een versgekookte garnaal zó uit de Waddenzee.”
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Angela van Overbeeke via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.